Fortolkning

Introduktion

Nu kan du møde begrebet fortolkning om sagprosa (fx taler) på STX og HF. Tidligere brugte man kun begrebet om analyse af skønlitterære tekster. Går du på STX eller HF og skal fortolke en tale som led i en retorisk analyse, kan du læse om det på denne side.

Lykkes afsenderen med sin tale?

Når du har fået styr på analysen af din tale, kan du foretage en fortolkning af, hvor vellykket talen er som håndværk, og hvor godt taleren lykkes med at påvirke sin modtager. Prøv kort sagt at sammenholde tekstens intention med, hvor godt den lykkes med at overbevise sine modtagere. Et eksempel kan være en politiker, der med sin tale ønsker at overbevise vælgerne om, at han er garant for en klimavenlig politik (= hans intention). Nu skal du så danne dig et overblik over, om han lykkes med dén plan, blandt andet ved at se på hans valg af virkemidler til at overbevise modtagerne. Får virkemidlerne ham til at fremstå “grøn”?

En afsluttende fortolkning er en god måde at samle trådene på og viser, at du kan hæve dig op på et plan, der ligger over analysen. Bemærk, at du ingen nye oplysninger bør inddrage, men i stedet konkludere ud fra det, du har fundet ud af i din analyse.

En fortolkning består dybest set i at konkludere på, om det er en god tale, som lykkes med at trænge igennem med sit budskab. Her spiller tale...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind