Særligt om nytårstaler
Introduktion til nytårstaler
I Danmark er det en tradition, at der ert år holdes to offentlige nytårstaler, som sendes direkte via TV, radio og internettet til den danske befolkning. Den ene holdes af regenten (Dronning Margrethe 2.) d. 31. december, og den anden holdes d. 1. januar af den siddende statsminister.
En nytårstale markerer overgangen fra ét år til et andet – der tales om, hvad der er sket i løbet af det forgangne år, og hvilke forhåbninger der er for det nye år. Nytårstalen er en af de få taler, hvor det er Danmark og den danske befolkning som helhed, der er i fokus. Netop fordi talens modtager er hele den danske befolkning, som er en meget bred målgruppe, skal den også formuleres i et letforståeligt sprog, så hovedbudskabet fremstår tydeligt.
Herunder gennemgår vi de elementer, du kan kigge på, hvis du skal analysere en nytårstale. Derudover bør du i din analyse naturligvis også trække på de mange andre virkemidler, vi gennemgår i denne vejledning til taleanalyse, såsom appelformer, billedsprog og ordvalg.
Fællestræk i statsministerens og Dronningens tale
Både Dronningens og...