Appelformer

Introduktion

Du har sandsynligvis hørt din lærer nævne de tre appelformer. Et af de allervigtigste elementer i en taleanalyse er, at du kigger nærmere på, hvilke appelformer talens afsender særligt benytter sig af for at overbevise sin modtager. At “appellere” betyder at tale til noget bestemt hos modtageren. Det kan være at tale til modtagerens fornuft (logos-appel), modtagerens følelser (patos-appel) eller modtagerens tillid til afsenderen (etos-appel). Formålet med at anvende appelformerne er at overbevise din modtager om dine synspunkter. En tale vil jævnligt rumme alle tre, men i nogle fylder en eller to af dem mere.

Logos

Når man anvender logos, appellerer man til modtagerens fornuft. Det gør man typisk ved at henvise til konkrete beviser i form af statistikker, videnskabelige undersøgelser eller historiske fakta. Et eksempel er den tale, som Kronprinsesse Mary holdt i anledning af KVINFO's 8. marts-fest i 2016 på Kvindernes Internationale Kampdag. Store dele af talen består af en opremsning af fakta, der beviser, at der stadig ikke er ligestilling for kvinder:

“På verdensplan …

  • Tvangsgiftes hver dag 39.000 kvinder.
  • Er kun 22% af verdens parlamentarikere kvinder, og kun 8% af verdens erhvervsledere kvinder.
  • Arbejder kvinder 2/3 af verdens timer men tjener kun 1/10 af verdens indtægt.
  • Er kvinders ubetalte arbejde i visse lande skønnet til at udgøre et bidrag på op til 50% af BNP.

Så på verdensplan er der langt endnu.”

Når vi får så konkrete beviser som her på, at uligheden kan måles og er virkelig, er det svært ikke at tilslutte sig Kronprinsessens synspunkter. Derudover virker en taler, der anvender logosappel, automatisk seriøs og vidende, og det øger også troværdigheden.

Logos kan også opnås ved at holde sproget objektivt og professionelt og undgå for mange personligt vinklede ord som “jeg”, “mig” og “min”. Ofte vil man i stedet se passive vendinger som “Det synes at være tilfældet, at…”

Endelig kan man anvende logos ved at bruge logisk opbyggede argumenter. Den slags er nemlig svære for ethvert fornuftigt menneske at afvise. Dem er der også nogle af i Kronprinsessens tale:

“Kvinder repræsenterer 50% af verdens befolkning - og for at sikre sunde, dy...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind