Eksempel på analyse af tale

To konkrete eksempler på taleanalyse

Det er altid godt med et eksempel for at forstå teorien bag taleanalyse. Her giver vi dig links til to af vores taleprodukter i Dansk: Amerikanske Martin Luther King Jr.s berømte “I Have a Dream”-tale, der på dansk hedder “Jeg har en drøm”, og dansk-kurdiske Sara Omars nytårstale.

I disse to analysehjælp-produkter anvender vi stort set alle analysepunkterne fra denne guide til taleanalyse. Du kan dermed se, hvordan en grundig og dybdegående analyse af en tale kan se ud. Bemærk at vores to taleanalyser er meget grundige - du behøver formentlig ikke have lige så meget med i din analyse.

Taleanalyse i eksamensgenrer

Eksamensgenrer i Dansk kan ofte indeholde forskellige former for taleanalyse, hvor du skal analysere konkrete taler eller forskellige typer debatindlæg. 

Du kan se et eksempel på en analyserende artikel om en tale i vores vejledning til analyserende artikel (STX og HF). Her viser vi dig en eksemplarisk opgave, som analyserer en noget utraditionel nytårstale af Sara Omar. 

Her får du et eksempel på, hvordan du kan bruge analysepunkterne fra taleanalyse til at skrive en analyse og vurdering af sagprosa på HHX og HTX. I dette produkt kan du se en eksemplarisk analyse af kronikken “Mobiltelefonens mange forbandelser” af Peter Olesen.

Både taler og debatindlæg hører under sagprosa, og det er derfor langt hen ad vejen de samme virkemidler, du skal analysere.

Taleanalyse i større opgaver 

Taleanalyse er ofte en god metode til de større opgaver på gymnasiet eller HF. Når du analyserer taler, får du nemlig stor mulighed for at vise dine analytiske færdigheder, hvilket altid er vigtigt i de større opgaver. 

Her kan du se et eksempel på en SSO, hvor to taler fra borgerrettighedsbevægelsen i USA analyseres. 

Hvis du skal skrive tværfaglige opgaver, kan taleanalyse også være en god indgangsvinkel til at koble dine fag sammen. I mange taler kan du nemlig finde naturvidenskabelige, historiske eller samfundsfaglige perspektiver, som kan supplere din danskfaglige analyse af selve talen. 

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind