Fortolkning

Generelt om fortolkning af islandske sagaer

Når du fortolker en saga, kommer du med dit bud på, hvordan vi skal forstå den her fortælling, og hvad den kan sige os om livet. Det involverer blandt andet, at du skal finde frem til sagaens tema og budskab.

Sagaerne handler om konflikter i sagatidens samfund, typisk mellem slægter. Dengang opfattede man verden meget anderledes end i dag. Derfor er det en god ide, at du har datidens normer og værdier i baghovedet, når du laver din fortolkning. Hvis du kun tolker sagaen med nutidens øjne, risikerer du at misforstå den.

Vi anbefaler, at du finder frem til et eller to temaer, som du mener er omdrejningspunktet i sagaen, og bygger din fortolkning om om dét. Du kan ofte hente inspiration i de modsætninger, der findes i sagaen. Fx individ vs. slægt, slægt vs. slægt, ære vs. æreløs, pligt vs. lyst osv. I næste hovedafsnit gennemgår vi de mest almindelige temaer i sagaerne. 

Når du skal finde sagaens budskab, kan du evt. se på dens slutning. De personer, som det ender godt for, er dem, der har handlet rigtigt ifølge sagatidens no...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind