[1]

Analyse af saga

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere islandske sagaer i Dansk. Du kan bruge vores analysemodel til både undervisningen, skriftlige opgaver og eksamen. 

Vores analysemodel giver dig baggrundsviden om sagatiden og kommer herefter omkring alle de elementer, som det kan være godt at have med i analysen. Fx skjaldekvad, underdrivelser (litote) og personkarakteristik. Husk, at du ikke skal følge en analysemodel fra ende til anden, men vælge de punkter ud, der er relevante for netop din saga. Vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere sagaer. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysemodel:

Replikker og dialog dramatiserer højdepunkterne

Fortælleren kan dramatisere bestemte steder i sagaens handling ved at tilføje replikker og dialog. 

Et eksempel er scenen i Ravnkels Frøjsgodes saga, hvor Ravnkel dræber Ejnar som straf for, at han har redet på Ravnkels hest. Ravnkel har svoret at dræbe alle, der rider på dyret: 

“Er det mon sådan, at du red på Frejfakse i går?" 
Ejnar sagde, at det kunne han ikke benægte. 
“Hvorfor red du på den hest, som du ikke havde lov til, når der var mange andre, du gerne måtte ride på? Jeg kunne have tilgivet dig denne ene ting, hvis ikke jeg havde sværget, og det er fint nok, at du har indrømmet det, men vi tror på, at mænd der bryder deres eder ikke duer til noget.”
Så sprang han af hesten og gav Ejnar et hug. Han døde på stedet. (s. 309)

Dialogen forlænger scenen og på den måde strækkes spændingen ud. Vi ved, hvad Ravnkel har tænkt sig at gøre, og vil gerne se, om Ejnar undslipper. Samtidig giver replikker os indblik i personernes tanker og følelser. Fx kan vi se, at Ravnkel godt kan lide Ejnar. Men han føler, han er nødt til at dræbe ham, så andre ikke kan sige, at han er en svag mand, der ikke holder ord.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af saga

[1]
Bedømmelser
  • 02-06-2019
    Givet af 3.g'er på STX
    Fint dækket