Analyse af modernistiske digte

Her giver vi dig hjælp til at analysere modernistiske digte, som tit er underlige og svære at forstå. Rigtig mange digte, som er skrevet efter år 1900, er modernistiske. Det gælder digte fra ekspressionismen, futurismen og surrealismen samt fra modernismen i 1960’erne, 70’erne og 80’erne.

Typiske eksempler er de fleste digte af forfattere som Emil Bønnelycke, Rudolf Broby-Johansen, Tom Kristensen, Gustaf Munch-Petersen, Morten Nielsen, Klaus Rifbjerg, Inger Christensen, Per Højholt, Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen.

Guiden kan også bruges som hjælp til at analysere nyere digte, fra 1990’erne og frem, også selvom disse digte ikke nødvendigvis er modernistiske. Guiden kan læses på ca. 15 minutter. At lave selve digtanalysen tager naturligvis længere tid.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Sprogbrug (inddrag altid dette)

Sproget er altid vigtigt at komme ind på i en digtanalyse, for sprogbrugen i digte er tit meget komprimeret. Det betyder, at der siges meget med få ord. Nogle gange sammensætter forfatteren helt nye ord, som vi ikke normalt bruger.

Det er særligt vigtigt at tage fat på toneangivende eller bemærkelsesværdige ord og formuleringer, samt digtets billedsprog. Digte bruger næsten altid en form for billedsprog som fx metaforer eller sammenligninger, og her ligger der ofte vigtige nøgler til fortolkning af digtet. Du kan også se nærmere på, om der benyttes en høj eller lav sproglig stil – eller en blanding.

Når du analyserer sproget, skal du karakterisere sprogbrugen i digtet, dvs. se på, hvad der er typisk eller bemærkelsesværdigt ved sproget. Prøv at være helt konkret og se på, hvordan de anvendte ord og formuleringer virker på modtagerne. Kig også på billedsproget, og undersøg, hvilke betydninger der kan ligge i dette.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af modernistiske digte

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.