[2]

Analyse af autofiktion

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere autofiktion. Denne genre er kendetegnet ved, at forfatteren bruger stof fra sit eget liv, men krydrer det med fiktionens virkemidler. På den måde blander genren virkelighed og fiktion. 

Du kan bruge vores analysemodel til både eksamen, skriftlige opgaver og den daglige undervisning. Modellen viser dig, hvordan du analyserer, fortolker og perspektiverer tekster med autofiktive træk, uanset om teksterne er prosa eller lyrik. 

Vores analysemodel indeholder konkrete eksempler hentet fra autofiktive tekster. Fx af Yahya Hassan, Leonora Christina Skov og Knud Romer.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysemodel:

Autofiktion rummer en dobbeltkontrakt med læseren

De forventninger, vi har til en bog ud fra dens genre, kaldes en kontrakt. Autofiktions leg med fakta og fiktion påvirker denne kontrakt. Når vi læser en bog, er vi automatisk opmærksomme på, om den er sagprosa (fakta) eller fiktion. Det afgør nemlig, hvilke forventninger vi har til bogen. Når vi fx læser en roman, forventer vi ikke, at den viser virkeligheden, som den er. Vi ved, at fortællingen er opdigtet, og vi accepterer derfor ting, der virker urealistiske eller symbolske. Når vi til gengæld læser en (selv)biografi, forventer vi, at den er sand, og vi er derfor også mere kildekritiske. 

Vores indtryk af bogen og dens genre påvirkes især af tre elementer:

  • Bogens indre: Når vi læser i bogen, kan som regel hurtigt se, om den er sagprosa eller fiktion. Fx ud fra virkemidler og sidelayout.
  • Bogens ydre: Vi afkoder, om en bog er sagprosa eller fiktion, ud fra titlen, coverbilledet, bagsideteksten og bogens egen betegnelse for dens genre. (Hvis den fx kalder sig “roman” på omslaget, peger det på fiktion).
  • Kommunikation og omtale “uden om” bogen: Både op til og efter udgivelsen. Fx forlagets markedsføring af bogen eller interviews og oplæg med forfatteren.

Punkt to og tre udgør tilsammen det, der kaldes bogens paratekst. Begrebet er opfundet af litteraturforskeren Gérard Genette og betyder alt det, der kommer ud over selve teksten. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Analyse af autofiktion

[2]
Bedømmelser
  • 19-04-2023
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 25-05-2021
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse