”Karens Jul” og ”Karen” af Kielland

De to hovedpersoner er forskellige

”Karens Jul” minder om en anden berømt novelle fra samme periode, hvor hovedpersonen også hedder Karen. Det drejer sig om Alexander Kiellands ”Karen” fra 1882. Hovedpersonen er i begge tekster en ung kvinde, der ”kommer i ulykke”, som det hedder hos Amalie Skram. Det vil sige, at begge Karen’er bliver gravide uden for ægteskab. Begge kvinder lever desuden på samfundets bund.

Kiellands ”Karen” kan godt have givet inspiration til Amalie Skram. Det er i hvert fald påfaldende, at begge hovedpersoner hedder Karen, og at konflikten i begge noveller skyldes, at hovedpersonen er blevet gravid uden for ægteskabet.

Der er dog også en del tydelige forskelle på de to noveller. Det ser vi allerede, hvis vi fokuserer på de to hovedpersoner: Først og fremmest er Karen i ”Karens Jul” endnu mere udstødt og alene end Karen i Alexander Kiellands novelle. Hun har i det mindste en arbejdsplads og et sted at bo, nemlig kroen hvor handlingen udspiller sig. Kroen hedder Krarup Kro og skal forestille at ligge i Danmark et sted langt ude på den jyske hede. Dermed er Kiellands Karen dansk, mens Amalie Skrams Karen er norsk.

Karen i ”Karens Jul” er desuden blevet smidt ud af sin stedmor og har heller ikke længere en arbejdsplads, efter hun har født. Nu går hun hjemløs omkring og sulter i vinterkulden i Kristiania med et spædbarn på armen. I Kiellands ”Karen” er hovedpersonen gravid, da vi møder hende. Hun sulter ikke, men har til gengæld andre bekymringer.

En vigtig forskel i novellernes handling er, at Karen i ”Karens Jul” dør, efter barnet er født, og at det sker ufrivilligt. I ”Karens Jul” ønsker Karen ikke at dø, men vil gerne bare klare sig selv. Det skyldes måske en anden vigtig forskel mellem de to noveller, nemlig at der er ikke gået noget kærlighedsforhold forud for graviditeten i ”Karens Jul”. Her har Karen lidt tilfældigt mødt en mand på gaden, som hun er blevet gravid med, men det er ikke lykkedes hende at finde ham igen. Faktisk kender hun ikke engang navnet på ham. Måske skyldes graviditeten, at Karen er blevet voldtaget. Det understøttes af, at hun ikke lader til for alvor at have haft lyst til at finde ham igen.

I ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind