Baggrundsinformation

Amalie Skrams forfatterskab og naturalismen

Amalie Skram (1846-1905) er én af de vigtigste forfattere i både Norge og Danmark i slutningen af 1800-tallet. Hun var født i Norge, men fik sit litterære gennembrud, mens hun boede i København. De sidste år af sit liv fik hun desuden støtte til sit arbejde som forfatter af den danske stat. Hun opfattede sig selv som dansk forfatter og var fra 1884 også dansk gift, nemlig med forfatteren Erik Skram. Hun fandt dog meget af sit litterære stof i norske miljøer og historier. Derfor kan hun bedst beskrives som en forfatter, der både var dansk og norsk.

Amalie Skram betragtes som én af de store naturalister i Norge og Danmark. Naturalismen var en understrømning til realismen. Den naturalistiske litteratur havde som mål at vise, hvordan mennesket er styret af arv og miljø. Det er særligt menneskets biologiske arv, naturalisterne lægger vægt på i deres tekster. Miljøet bliver også betragtet som et resultat af menneskets natur, på godt og især på ondt.

Naturalismen er baseret på Charles Darwins evolutionslære, som den danske forfatter J.P. Jacobsen var med til at introducere i Skandinavien. Darwins teori handler om naturlig selektion. Mennesket er en dyreart, og det er de mest tilpasningsdygtige individer, der klarer sig bedst og kommer til tops i samfundet. De andre falder i værste fald helt uden for samfundet.

Det er en tankegang, der på sin vis også kommer til udtryk i ”Karens Jul”, hvor Karen ikke er særlig tilpasningsdygtig. Hun er bestemt af sit fattige miljø og evner ikke at klare sig selv. Hun må derfor affinde sig med at dø.

Amalie Skram var tidligt optaget af periodens naturalistiske litteratur. Hun skrev fx anmeldelser af J.P. Jacobsens Fru Marie Grubbe og (1876) og Henrik Ibsens Gengangere (1881). I 1885 debuterede hun som skønlitterær forfatter med romanen Constance Ring. Her skildrer hun ægteskabet som en hyklerisk samfundsindr...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind