Baggrundsinformation

Amalie Skrams forfatterskab var kønskritisk og samfundskritisk

Amalie Skram (1846-1905) blev født i Bergen i en fattig købmandsfamilie. I 1864 blev hun gift med en ti år ældre kaptajn, men det var ikke et lykkeligt ægteskab. Skram fulgte sin ægtemand rundt i verden på en lang jordomrejse, men i 1877 slog de sig ned i Bergen. Her blev hun kortvarigt indlagt på psykiatrisk hospital, og herefter brød hun ud af ægteskabet. Det var meget kontroversielt at gøre i datiden.

I 1884 blev Amalie Skram gift med den danske forfatter Erik Skram, og hun flyttede derfor til Danmark. Skram udgav 11 romaner, to skuespil og en samling børnefortællinger i løbet af de første 10 år, hun boede i Danmark. I denne årrække havde ægteparret det godt sammen. Efter 1895 udkom yderligere tre romaner og en samling noveller.

I litteraturhistorien har man opdelt forfatterskabet i to hovedlinjer, nemlig den kønskritiske og den samfundskritiske. De to linjer hænger tæt sammen, men fokus er lidt forskelligt: Dels er der fortællingerne om kvindernes forhold til deres ægtemænd som bejlere, elskere og forsørgere. Dels ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind