Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Miljøet er borgerligt

Det er begrænset, hvad vi får at vide om det fysiske og det sociale miljø i ”Det røde gardin”. Novellen udspiller sig to steder. I begyndelsen er vi kortvarigt inde i butikken, hvor kvinden køber det røde stof. Om vi befinder os i en større eller mindre by, forbliver uklart, da der ikke angives yderligere faktorer, der kan afgøre miljøet nøjagtigt. Derefter udspiller handlingen sig udelukkende i parrets hjem. Om hjemmet får vi at vide, at det indeholder flere værelser, og at kvinden har sin egen stue. Det peger på, at vi har at gøre med et velstående hjem, da parret har råd til flere værelser, hvor der tilsyneladende ikke indgår børn.

Vi erfarer derudover efter konens død, at hjemmet råder over tjenestefolk. Det ser vi i ”den gamle piges” replik: ”Nu har vi vasket fruen. Hvad skal vi give hende på?” Det var den gamle pige, som spurgte.” Den gamle piges brug af betegnelsen ”vi” viser, at hjemmet har flere tjenestefolk ansat, og at vi derfor har at gøre med et borgerligt hjem, hvor ægteparret har råd til personale til den daglige opvartning.

Det antydes altså, at ægteparret er ret velhavende. Det ser vi ligeledes i én af den gamle piges replikker: ”»Ja, for siden fruen skal brændes, så synes jeg, at fruens natkjoler er for gode«”. Fruens natkjoler er for ”gode” til, at hun skal brændes i dem. Det indikerer, at fruen har råd til natkjoler af en vis kvalitet og et vist prisniveau, hvilket igen peger tilbage på ægt...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind