Genre

Teksten er typisk for novellegenren

”Det røde Gardin” af Amalie Skram er en typisk novelle. Vi har at gøre med en kort, enstrenget fortælling, som indeholder et tydeligt vendepunkt, hvor handlingen afgøres. Kvindens død er en slags point of no return, som handlingen derefter tager form efter.

Noveller handler ofte om nogle få situationer, og det er netop, hvad vi ser i ”Det røde Gardin”. Her udfoldes et kort forløb, hvor fortælleren fokuserer på kvindens anbringelse af det røde gardin samt mandens reaktion på hendes død.

I ”Det røde Gardin” er der ingen sidehistorier eller afstikkere fra hovedhandlingen. Dette er ligeledes typisk for noveller og står i modsætning til romangenren, der kan behandle flere handlingsforløb samtidig.

Noveller foregår som regel i løbet af et begrænset tidsrum og inden for afgrænsede miljøer. Det ser vi også i ”Det røde Gardin”, der strækker sig over nogle dage, og som stort set kun udspiller sig i ægteparrets hjem. Alt i alt kan det konkluderes, at ”Det røde Gardin” er en klassisk novelle, da stort set alle genrekravene er dækket ind.

Begivenheden understøtter og udfordrer genren

Det er typisk for noveller, at de rummer én central begivenhed, der dikter...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind