Analyse

Her kan du få hjælp til at analysere novellen "Alle kan ro". Novellen er skrevet af Pia Juul i 2008. Vi har fokus på analysepunkter, som er centrale for at analysere og tolke novellen. Først for du dog nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælpe dig godt igang.

Hvis du vil have mere hjælp til din analyse, kan du læse vores vejledning til novelleanalyse. 

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Faren er fraværende

Jegfortællerens mor spiller en stor rolle i novellen, mens faren er fraværende. Det betyder dog ikke, at han ikke spiller nogen rolle for forholdet mellem mor og datter. Faren er aldrig fysisk til stede i novellen, mens hans søster, faster Siri, er med til fødselsdagsfesten. 

Der er altså stadig en tæt relation mellem morens og farens familier. Den relation var formentlig blevet udfordret, hvis farens fravær skyldtes, at han havde forladt sin familie. Et kvalificeret gæt er derfor, at faren er død. 

Jegfortælleren står efter fødselsdagen på sit værelse og kigger ned i haven gennem sit vindue:

Jeg stod på mit værelse ovenpå og så ned i haven. Kastanjetræet min far havde plantet, da jeg var lille.

Jegfortælleren er vemodig, fordi det er den sidste aften, inden hun flytter hjemmefra. Synet af farens kastanjetræ virker, som om det forstærker hendes tristhed. Faren er ikke til stede til at se hende flytte hjemmefra og blive en voksen, selvstændig kvinde. Farens fravær spiller muligvis også en rolle for morens omklamrende adfærd, der gør løsrivelsen endnu sværere. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind