Oxidation af alkohol
Overblik
Alkoholer oxideres forskelligt, alt efter om der er tale om en primær, en sekundær eller en tertiær alkohol:
Hvad er oxidation af alkoholer?
Alkoholer kan groft sagt oxideres på to måder:
- Ved en forsigtig oxidation, hvor C-skelettet forbliver intakt
- Ved en voldsom oxidation, hvor C-skelettet sprænges fuldstændigt
Oxidation, hvor C-skelettet forbliver intakt
Når man taler om oxidation af alkohol, så tænker man stort set altid på den forsigtige oxidation, hvor C-skelettet forbliver intakt. Det eneste sted, der sker reaktion, er ved det C-atom, som OH-gruppen er bundet til. Som eksempel ser vi her oxidation af butanol til butansyre:
Vi lægger mærke til, at C-skelettet forbliver intakt, og at der kun sker reaktion ved det C-atom, som OH-gruppen er bundet til.
På denne side lærer vi dig netop om denne type oxidation af alkohol, hvor C-skelettet altså forbliver intakt.
Oxidation, hvor C-skelettet sprænges
Den type oxidation, hvor C-skelettet sprænges, kan ske på flere måder, men den klart mest almindelige er ved forbrænding. Som eksempel ser vi her, at C-atomerne i butanolmolekylet fordeles på fire CO2-atomer ved forbrænding:
Du kan her læse mere om forbrænding af alkoholer.
Oxidation af primær alkohol
Her har vi en primær alkohol:
En primær alkohol kan oxideres forsigtigt to gange, først oxideres den til et aldehyd, og derefter oxideres den videre til en carboxylsyre:
Oxidationstal
Du kan her se, hvordan oxidationstallet for C-atomet ændrer sig:
- I den primære alkohol har C-atomet et oxidationstal på -I
- I aldehydet har C-atomet et oxidationstal på +I
- I carboxylsyre