Oxidation af alkohol

Overblik 

Alkoholer oxideres forskelligt, alt efter om der er tale om en primær, en sekundær eller en tertiær alkohol:

Hvad er oxidation af alkoholer?

Alkoholer kan groft sagt oxideres på to måder: 

  • Ved en forsigtig oxidation, hvor C-skelettet forbliver intakt
  • Ved en voldsom oxidation, hvor C-skelettet sprænges fuldstændigt

Oxidation, hvor C-skelettet forbliver intakt

Når man taler om oxidation af alkohol, så tænker man stort set altid på den forsigtige oxidation, hvor C-skelettet forbliver intakt. Det eneste sted, der sker reaktion, er ved det C-atom, som OH-gruppen er bundet til. Som eksempel ser vi her oxidation af butanol til butansyre:

Vi lægger mærke til, at C-skelettet forbliver intakt, og at der kun sker reaktion ved det C-atom, som OH-gruppen er bundet til.

På denne side lærer vi dig netop om denne type oxidation af alkohol, hvor C-skelettet altså forbliver intakt. 

Oxidation, hvor C-skelettet sprænges

Den type oxidation, hvor C-skelettet sprænges, kan ske på flere måder, men den klart mest almindelige er ved forbrænding. Som eksempel ser vi her, at C-atomerne i butanolmolekylet fordeles på fire CO2-atomer ved forbrænding

Du kan her læse mere om forbrænding af alkoholer.

Oxidation af primær alkohol

Her har vi en primær alkohol:

I en primær alkohol er C-atomet med OH-gruppen bundet til 2 H-atomer, og til én alkylgruppe (R). 

En primær alkohol kan oxideres forsigtigt to gange, først oxideres den til et aldehyd, og derefter oxideres den videre til en carboxylsyre:

Oxidationstal

Du kan her se, hvordan oxidationstallet for C-atomet ændrer sig:

  • I den primære alkohol har C-atomet et oxidationstal på -I
  • I aldehydet har C-atomet et oxidationstal på +I
  • I carboxylsyre
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind