Identifikation af alkoholer

Hvad går identifikation af alkoholer ud på?

Identifikation af alkoholer går normalt ud på at afgøre, om en given væske indeholder en primær, en sekundær eller en tertiær alkohol. 

Skema til identikation af alkoholer

Den klassiske måde at afgøre om en alkohol er primær, sekundær eller tertiær, bygger på, at man tilsætter nogle stoffer og efterfølgende iagttager en række farveskift:

Sådan skelner du en tertiær alkohol fra de to andre alkoholer (primære og sekundære)

Beckmanns blanding er en opløsning af kaliumdichromat (K2Cr2O7) og svovlsyre. Beckmanns blanding er et stærkt oxidationsmiddel, da Cr har et særdeles højt oxidationstrin (+VI) i Cr2O72--ionen.

Tilsæt Beckmanns blanding

Tilsæt Beckmanns blanding (som er gul-orange) til din alkohol. 

  • Hvis den orange farve ændres til grøn, kan du konkludere, at din alkohol enten er primær eller sekundær.
  • Hvis den gul-orange farve forbliver, kan du konkludere, at
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind