Alkoholers smelte- og kogepunkter

Alkoholer har højere smelte- og kogepunkter end alkaner 

Når man taler om alkoholers smelte- og kogepunkter, er der tradition for, at man sammenligner dem med alkanernes smelte- og kogepunkter. Vi ser her henholdsvis en alkan og en alkohol:

Propan er en alkan og ethanol er en alkohol.

Det gælder, at:

Alkoholer har generelt højere smelte- og kogepunkter end alkaner. Det skyldes, at alkoholmolekyler kan lave hydrogen-bindinger til hinanden (ved hjælp af OH-gruppen). Alkaner har ingen OH-grupper, og kan dermed ikke lave hydrogen-bindinger. 

Når man sammenligner molekylers smelte- og kogepunkter, er det vigtigt, at man sørger for, at molekylerne er cirka lige store.

Sammenligning af kogepunkter for propan og ethanol

Propan (til venstre) og ethanol (til højre) har vidt forskellige kogepunkter:

Propan har en molarmasse på 44,10 g/mol, mens ethanol har en molarmasse på 46,07 g/mol. Dermed er propan og ethanol...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind