Baggrundsinformation

Alexander Kiellands novelletter

Alexander Kielland (1849-1906) er en af de vigtigste norske forfattere fra det moderne gennembrud. Han er særligt kendt for sin engagerede realisme, hvor han satte samfundsproblemer under debat. Han skrev både romaner og en særlig type noveller, som kaldtes novelletter. En novellette er typisk en kort fortælling, der stiller skarpt på et generelt samfundsproblem i en kort og elegant form.

Kiellands novelletter var ofte inspireret af tilfældige tanker eller indtryk, som han fx fik på sine mange rejser. Derfor er personkarakteristikkerne og handlingsforløbene i hans novelletter som regel enkle og skarpt fokuserede. Novelletterne kan være humoristiske og satiriske i deres tone, samtidig med at stilen typisk er elegant eller ligefrem poetisk, som vi ser det i naturbeskrivelserne i ”Karen”.

Målet med novelletterne er dog at skabe opmærksomhed om samtidens store problemer. Kielland var en stor beundrer af Georg Brandes og havde gode forbindelser til det litterære miljø i Danmark. Han boede i København fra 1881 til 1883, hvor han blandt andet skrev ”Karen”.

Med den novellette satte han netop datidens køns- og klasseforskelle på spidsen. I forholdet til den flotte postfører er Karen både underlegen på grund af sit køn og sin klasse. Karen har desuden god grund til at frygte samfundets moralske fordømmelse og fordømmelsen fra kirken, det vil sige de religiøse autoriteter. Hun er gravid med en mand, som hun ingen chance har for at blive gift med. Dermed vil hendes barn blive født uden for ægteskab og vokse op i skam og vanære.

Kielland havde et skarpt blik for den slags urimeligheder. De fik igen og igen plads i hans novelletter og romaner, som samtidig er blevet værdsat for deres dramatiske handlingsforløb og den pointerede stil. Kiellands...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind