Komposition

Kaldes også opbygning.

Handlingen er bygget op som et cirkulært forløb

Handlingen i ”Karen” er bygget op som et cirkulært forløb. Det betyder at vi vender tilbage til novellens udgangspunkt i slutningen af novellen. I ”Karen” er det tydeligt, fordi novellen slutter med den samme sætning, som den begynder med: ”- Men naar gamle Folk vilde give Ungdommen en rigtig alvorlig Advarsel, pleiede de gjerne at begynde saaledes; ”Der var engang i Krarup Kro en Pige, som hed Karen – ””.

Vi vender på den måde tilbage til novellens udgangspunkt i slutningen af novellen. Der er dog den vigtige forskel, at begyndelsen ikke er i citationstegn. Det kan strengt taget betyde, at novellens fortæller er som de ”gamle Folk”, der vil belære Ungdommen. Fortælleren begynder jo netop sin fortælling med ordene: ”Der var engang i Krarup Kro en Pige, som hed Karen.” Det kan også betyde, at novellen skal læses som ”en rigtig alvorlig Advarsel”.

Virkning

Handlingen i ”Karen” er bygget op som et cirkulært forløb. Det giver os en oplevelse af, at fortællingen begynder på ny, når den er færdig. Det gør også fortællingen tidløs, fordi vi får et indtryk af, at novellen kan fortælles igen og igen.

Cirkelkompositionen har derfor også stor betydning for fremstillingen af temaet om kønsforskelle. Det skyldes, at fortællingen kommer til at fremstå meget almengyldig. Kompositionen lægger op til, at handlingen kører i ring og på den måde gentages. Det vil på fortællingens niveau ske, hvis ikke ”Ungdommen” netop lytter til advarslen. Unge kvinder skal lade være med fx at gå i seng med den flotte postfører.  

Det lader dog ikke til at være tekstens mening at ville advare ungdommen på den måde. Tværtimod virker til, at den cirkulære opbygning skal vise os, hvordan uligheden mellem mænd o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind