Karen

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at forstå novellen ”Karen”. Vi hjælper dig også med at analysere og forstå novellen. ”Karen” er skrevet af den norske forfatter Alexander Kielland og blev udgivet som del af novellesamlingen To Novelletter fra Danmark i 1882.

”Karen” handler om den unge Karen, der arbejder på Krarup kro. Karen har en affære med postføreren, og det bliver antydet, at Karen er gravid. Karen overhører nogle af de rejsende gæster på kroen snakke om postførerens kone og børn. Det overrasker hende tydeligvis, at han har en familie, og hun forlader kroen med det samme. Hun ender med at tage sit eget liv ved at gå i tørvemosen i nærheden af kroen.

På de følgende sider finder du først et resumé af novellen samt en side med ordforklaringer. Her er de svære og fremmede ord i teksten forklaret. Derefter er der en side med den historiske baggrundsinformation, som er vigtig for at forstå novellen. Her kan du læse om Alexander Kiellands særlige form for noveller, som han kaldte ”novelletter”. Desuden er der afsnit om seksualmoralen i 1800-tallet, om livet på en landevejskro og om fascinationen af den jyske hede i slutningen af 1800-tallet.

I selve analysen stiller vi ført en lang række arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad det er vigtigt at kigge efter, når du skal analysere teksten. Derefter gennemgår vi grundigt alle de punkter, der typisk indgår i analysemodeller for noveller. Desuden fremhæver vi de særlige træk ved ”Karen”, der gør det til en realistisk novelle. På den måde kan analysehjælpen også lære dig, hvordan man laver en grundig tekstanalyse.

Efter analysen er der en side med fortolkning, budskab og tema. Du kan afslutningsvis læse en perspektivering, hvor vi fokuserer på tendenser fra det moderne gennembrud. Du kan også læse, hvordan novellen kan være relevant i dag, og hvordan ”Karen” kan sammenlignes med en anden berømt novelle fra det moderne gennembrud, nemlig ”Karens Jul” af Amalie Skram.

Her får du et uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Karen” handler overordnet set om kønsforskelle og kvindernes status i perioden. I novellen får vi indblik i kvindernes begrænsede muligheder i perioden. Vi ser det særligt i skildringen af Karen. Det bliver flere steder antydet, at Karen længes efter et liv sammen med postføreren uden for den lille og isolerede kro. Karens længsler bliver dog langt fra opfyldt. Hun bliver gravid med postføreren, man han lader til at have holdt hende for nar. Karen virker i hvert fald meget overrasket, da hun hører, at postføreren har en kone og to børn.

Vi får derfor på fornemmelsen, at postføreren nok har givet hende falske forhåbninger om en fremtid sammen, for at han selv kunne få tilfredsstillet sine behov hos Karen. Da Karen finder ud af, at postføreren allerede har en familie, ser hun ikke andre udveje end at tage sit eget liv. Livet som enlig mor er tilsyneladende ikke en mulighed for hende. Den tragiske slutning understreger på den måde kvindernes begrænsede muligheder og lave status i 1800-tallets samfund.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Karen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.