Økonomiske Konjunkturer - Forbrug og Finanspolitik (IØ A 2009)

  • HHX 3. år
  • International Økonomi A
  • 12
  • 8
  • 3516
  • PDF

Økonomiske Konjunkturer - Forbrug og Finanspolitik (IØ A 2009)

Opgaven indeholder besvarelse på samtlige spørgsmål til den skriftlige eksamen i International Økonomi A August 2009 om "Økonomiske Konjunkturer - Forbrug og Finanspolitik".

Opgave 1:
a) Redegør for begreberne forbrugs- og opsparingskvote. Beregn på baggrrund af bilag 1 husholdningernes opsparingskvoter for 2003 og 2007.
b) Redegør på baggrund af bilag 2 for udviklingen i inflationen i perioden 2002-2009 i Danmark. Redegør herunder for fødevareprisernes og energiprisernes indflydelse på inflationen.
c) Forklar hvorfor beskæftigelseseffekten i tabel 1 i bilag 3 er større ved offentlige investeringer end ved skattelettelser.

Opgave 2:
Analyser med udgangspunkt i bilagene, hvilke faktorer der påvirker privatforbruget. Analyser herefter hvordan udvikling i privatforbruget påvirker den økonomiske vækst og inflationen.

Opgave 3:
Diskuter fordele og ulemper ved at føre lempelig finanspolitik i den konjunktursituation der fremgår af bilagene. Inddrag finanseffekt og Crowding-out effekt.
Vurder herefter hvilke finanspolitiske instrumenter, der bør anvendes i den konjunktursituation der fremgår af bilagene.

Lærers kommentar

På trods af at opgaven kunne have trængt til en gennemlæsning, så er det en rigtig flot opgave, der fortjener topkarakter!

Studienets kommentar

En udmærket besvarelse af eksamenssættet. Opgave 1b trænger til en uddybning, specielt på spørgsmålet om fødevare- og energiprisers indflydelse på inflationen.
Opgave 3 er temmelig rodet. Man kunne med fordel starte med at gennemgå positive konsekvenser af at føre ekspansiv (lempelig) finanspolitik og herunder inddrage finanseffekten. Herefter kunne man diskutere de negative konsekvenser af ekspansiv finanspolitik og i den forbindelse inddrage risikoen for crowding out. (Størrelsen af crowding out kan også bruges som en indikator på, hvilket finanspolitisk instrument, man bør bruge - fx offentlige investeringer eller skattelettelser.)

Uddrag

"Økonomiske konjunkturer:
Opgave 1a:
Den gennemsnitlige forbrugskvote beregnes ved at dividere forbruget i den private sektor med den disponible indkomst. Den viser således hvor stor en del af den disponible indkomst som det private forbrug udgør. Det samme er gældende for opsparingskvoten.

Denne beregnes ved at dividere opsparingen i den private sektor med den disponible indkomst, for her (ligesom med forbrugskvoten) at finde ud af hvor stor en del af den disponible indkomst, der går til opsparing. Man kan ved hjælp af disse to tal finde ud af folk forbrugs- og opsparingsvaner.

Da begge dele er ”dele” af den disponible indkomst, vil summen af de to altid give 1,00. Dette betyder, at jo større ens forbrugskvote er, desto lavere vil ens opsparingskvote være – og omvendt. Disse to kvoter er meget afhængige af hvordan den økonomiske situation er.

I tider med højkonjunktur vil forbrugskvoten være væsentligt højere end opsparingskvoten. I krisetider med usikker fremtid vil der kun være forbrug på ”basale” fornødenheder og ikke frås med pengene, der i stedet vil gå til opsparing; her er der lav forbrugskvote og høj opsparingskvote."... Køb adgang for at læse mere

Økonomiske Konjunkturer - Forbrug og Finanspolitik (IØ A 2009)

[9]
Bedømmelser
  • 23-04-2013
    Givet af HHX-elev på 3. år
    Ok opgave til inspiration, dog kunne den godt trænge til en gemmenlæsning for stavfejl og ligende
  • 29-11-2011
    den var en god hjælp, da den også var forståelig
  • 26-11-2014
    Rigtig god opgave, der virkelig hjalp mig.
  • 28-10-2014
    Rigtig fin opgave :)