SRP om Matematik i det gamle Ægypten

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Matematik A)
  • 10
  • 29
  • 8432
  • PDF

SRP om Matematik i det gamle Ægypten

SRP om Ægyptisk Matematik, hvor der fokuseres på de gamle ægypteres måde at regne på, og hvilken betydning pyramider samt matematikken har haft for samfundet - Opgaven er skrevet i fagene Matematik A og Historie A.

Lærers kommentar

Generelt blev den bedømt som en god og grundig opgave, dog var der små dumme fejl, ofte under eksemplerne, hvor det gik galt i simpel hovedregning.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract 1
Indledning 4
Matematik i Det Gamle Ægypten 5
Addition og Subtraktion 6
Multiplikation 6
Division 7
Ikke-stambrøkerne 8
Opløsning med Ulige Tal i Nævneren 9
Lokalisering af Brøker 10
Regning med Brøker 11
De Røde Hjælpetal 11
F-reglen 12
-tabellen 13
-reglen 14
De Matematiske Beregningers Anvendelse 14
Rumfang af pyramidestub 15
Teori 1 – Kvadratet med samme Hjørnetoppunkt 15
Teori 2 – Kvadratet med samme Midttoppunkt. 16
Teori 3 – De Fire Pyramider til én. 16
Teori 4 – Pyramidestubben 17
Ægyptisk Opgave m. Pyramidestub: 18
Moderne Bevis: 19
Hældningen på Pyramidens Sideflade 20
Matematikkens og Pyramidernes Betydning for Det Gamle Rige 22
Hvem byggede pyramiderne? 22
Hvad var pyramidernes formål? 24
Teorierne 24
Den ”Ortodokse” Teori 25
Pyramiderne og Matematikkens Betydning efter Ægypternes Tid 26
Konklusion 26
Litteraturliste 28
Bøger: 28
Websider: 28
Artikler: 29
Bilag 1 – -tabellen 30
Bilag 2 - Pyramiderne blev bygget indefra

Uddrag

Indledning
Meterhøje pyramider står i den golde ørken og gnistrer i den varme sol om en fortid med for længst glemt viden. Mennesker er i tusinde af år blevet fascineret over dem, og hvorfor ikke? Selv nu om dage ved man ikke, hvordan man i sin tid har kunnet bygge dem. Det har uden tvivl gennem årene sat laviner af konspirationsteorier i gang om, hvordan de er blevet skabt. Var væsner fra det ydre rum, som har bygget dem for os? Eller har de bare i deres ansigts sved og hjernevridning kommet frem til geniale måder at konstruere bygningsværkerne på? – og hvad var grunden til deres bebyggelse?

Jeg vil gennem min SRP belyse belægget for, at ægypterne har haft en stor nok matematisk viden til selv at have konstrueret pyramiderne. Dette vil jeg gøre ved at redegøre og analysere levn fra fortiden i form af ægyptiske matematikopgaver nedskrevet på papyrusser. De problemer jeg hovedsageligt vil arbejde med vil være omkring matematik, der kan benyttes under pyramidebygninger. Eftersom der ingen beviser er for, hvordan de er kommet frem til visse regler og regnemetoder, vil jeg give nogle mulige bud på, hvordan de kunne have fundet frem til dem. Derefter vil jeg perspektivere til, hvordan man nu om dage løser og beviser de samme problemer, samt sammenligner dem for at se, om der har været hold i deres metoder. Jeg vil også kigge på hvilken rolle samfundsstrukturen har haft på at lade matematikken udvikle sig i den grad, den gjorde, og hvilken rolle matematikken har spillet i det fjerde dynasti, hvor pyramiderne hovedsageligt blev opført. Jeg vil også tage et kig på de forskellige teorier omkring konstruktionen af disse massive bygningsværker, og hvilke formål de har tjent både for faraoen, den almene borger samt de omkringliggende lande. I forbindelse med opgaven har min primære kilde været bogen Ægyptisk Matematik af Jesper Frandsen. Opgaven har et samlet antal anslag på 47.816 der svarer til ca. 20 normalsider... Køb adgang for at læse mere

SRP om Matematik i det gamle Ægypten

[16]
Bedømmelser
  • 09-12-2015
    Den er godt skrevet, men synes at det meste af matematik delen bare er kopiret fra bogen "Ægyptisk matematik".
  • 20-03-2012
    Jeg nå ærligt indrømme, at jeg ikke forstår, at opgaven har fået 10. Men den var okay inspiration.
  • 06-06-2012
    God opgave til inspiration.
  • 15-03-2012
    Udemærket opgave med god inspiration