Valgkampen 2015

  • HTX 1. år
  • Samfundsfag C
  • 7
  • 9
  • 3298
  • PDF

Valgkampen 2015

Redegørelse, analyse og diskussion af og om valgkampen 2015 i Danmark.

Der startes med en gennemgang af jordskredsvalget i 1973 og folketingsvalget i 2015, hvordan valgkampen fungerer i Danmark og hvilke særlige regler der indgår. Herefter skrives der kort om hvad de forskellige partier gik til valg på.

Herefter en analyse med udgangspunkt i Lipset og rokkans model hvor der beskrives udviklingen i partistrukturen. Molins model bruges til regeringens handlemuligheder fremover.

I diskussionen beskrives den nuværende politiske situations forskelle og ligheder fra jordskredsvalget 1973 og folketingsvalget 2015.

Indhold

Indledning 2
Redegørelse 3
Jordskredsvalget 3
Folketingsvalget 4
Partiernes mærkesager 5
Analyse 7
Molin 7
Fordelingspolitik 8
Lipset & Rokkan 9
Diskussion 10
Litteraturliste 12

Uddrag

Redegørelse

Jordskredsvalget
Indtil år 1966'erne var dansk politik domineret af fire partier: Venstre, Socialdemokratiet, De radikale og Konservative Folkeparti. Firepartsystem blev det også kaldt.
I denne periode var erhvervet typisk blevet videregivet fra far til søn gennem generationer, og kvinderne gik hjemme og ordnede de huslige pligter. De typiske overbevisninger politik var typisk noget man ...

---

Vi har i dette års valgkamp været 3.579.675 stemmeberettiget. Hvis man er over 18år, dansk statsborger og bor i Danmark er man stemmeberettiget, det betyder at man kan stemme på de partier, som er berettigede til at deltage i et folketingsvalg.
Statsministeren skal hver 4. år udskrive folketingsvalg. Herudover hvis 20 % af Folketingets medlemmer kan udstede mistillidsdagsorden ...

---

Analyse

Molin
Modellen Molin er en model til forklaring af partiadfærd. Politikerne vælger standpunkt ved hjælp af en sammenvejning af henholdsvis opinionsfaktoren, interessefaktoren, den parlamentariske faktor og personfaktor.

Inden for opinionsfaktoren skal partierne tage hensyn til deres vælgerstrategi. Det vigtigt for partierne at forholde sig til, hvorvidt et af partiernes standpunkt bliver imødekommet i samfundet. Samtidig kan partierne ikke bare ...

---

Lipset og Rokkan
I 1967 opstillede to politologer Lipset og Rokkan tre regler. Disse regler drejede sig om hvornår man kunne tale om politiske skillelinjer.
Der skulle være sociale karakteristika til stede, hvilket vil sige at man skulle have en klar status på hvad partiet have for nogle handleværdier, statussen ...

---

Lipset og Rokkan
I 1967 opstillede to politologer Lipset og Rokkan tre regler. Disse regler drejede sig om hvornår man kunne tale om politiske skillelinjer.
Der skulle være sociale karakteristika til stede, hvilket vil sige at man skulle have en klar status på hvad partiet have for nogle handleværdier, statussen ... Køb adgang for at læse mere

Valgkampen 2015

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.