Temperaturforholdet i ølbrygning | NV | Rapport

Temperaturforholdet i ølbrygning | NV | Rapport

Denne rapport handler om ølbrygning og gæring. Den indeholder et forsøg, som undersøger hvilke temperaturforhold gæringsprocessen er mest effektiv.

Indhold

Indledning side 2
Ølbrygning - en proces
Byg side 3
Maltning side 3
Mæskning side 3
Gæring side 5
Gæringsforsøg side 6
Egen brygning side 7
Måling af alkoholprocenten side 8
Opdriftsforsøg side 9
Konklusion side 10
Kildeliste side 10

Uddrag

INDLEDNING
Øl er en af de ældste alkoholiske drikke vi kender til. Man har fundet skriftlige kilder tilbage fra oldtidens Ægypten, for er over 5000 år siden, og de første spor man har fundet af ølbrygning i norden stammer tilbage fra bronzealderen.
I middelalderen begyndte man at brygge øl på mange klostre. Øllet blev både brug til eget forbrug, til at servere for gæster, men også til at eksportere, da dette gav en god indtægt.
Dengang bryggede man hvedeøl, men omkring år 820 begyndte man at tilsætte humle, for at give bitterhed og forøge øllets holdbarhed.
I gamle dage havde man ofte svært ved at skaffe rent drikkevand, og omkring 1800-tallet fandt man derfor på at bruge øllet i stedet. Derfor blev det en almindelig drik blandt arbejdere og landbrugsfolk. Hverdagsøllet var dog ikke lige så stærkt som den almindelige...

GÆRINGSFORSØG
Det følgende forsøg har til formål at undersøge hvilke temperaturforhold gæringsprocessen er mest effektiv under. Dette gøres ved at bruge gærens frigivne CO2 som en indikator for effektiviteten. Forsøget foretages ved forskellige temperaturer, da forsøget på den måde kan vise hvilken temperatur processen fungerer bedst under.
Forløbsmetode:
I en kolbe blandes 25 g sukker og 25 g gær med 200 ml vand med en bestemt temperatur. Derefter lukkes kolben til med en prop, hvori der sættes et gærrør, som er fyldt halvt op med vand og et par dråber BTB, så væsken i gærrøret har en blå farve. Kolben sættes i et vandbad med den givne temperatur. Her er det vigtigt at temperaturen holdes konstant.
Efter omkring 2 minutter påbegyndes bobletællingen. Her tælles de... Køb adgang for at læse mere

Temperaturforholdet i ølbrygning | NV | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.