Tænk på et tal af Anders Bodelsen | Analyse

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 7
  • 2899
  • PDF

Romananalyse: Tænk på et tal af Anders Bodelsen | Analyse

Analyse af romanen "Tænk på et tal" fra 1968 af Anders Bodelsen. Opgaven består af en analyse og fortolkning af Tænk på et tal, og indeholder bl.a. resumé, miljøovervejelser, personkarakteristikker samt overvejelser over de centrale temaer og budskabet. Romanen perspektiveres til Anders Bodelsens "Rød September".

Studienets kommentar

God og grundig analyse af romanen. Resúmeet fylder dog alt for meget, og selvom sproget er fint, er der en del smutter undervejs. Indledning og afslutning fungerer fint som rammer for opgaven, idet de henholdsvis introducerer og afrunder det bærende tema.

Uddrag

Tænk på et tal er skrevet af Anders Bodelsen og udgivet for første gang i 1968. Bogen er en kriminalroman, og handler om et bankrøveri i en bank, hvor en kasserer overlister den reelle bankrøver. Kriminalromaner er skønlitterære værker, der beskriver udførelsen og opklaringen af en forbrydelse.
Anders Bodelsen blev født i 1937 på Frederiksberg. Han studerede jura, økonomi og litteratur på Københavns universitet og arbejdede samtidig som freelancejournalist på forskellige danske tidsskrifter og havde derfor en stor indsigt og forståelse for samfundet. Bodelsen oplevede på nært hold hvordan samfundet var under en voldsom og hastig udviklingen og han var bekymret for om almindelige mennesker kunne følge med denne hastige udvikling, og han interesserede sig derfor for de samfundsskabte roller og rollekonflikter.
Bodelsen er nyrealist. Før nyrealismen dominerede modernismen, som var en pågående, fræk og kreativ genre. Fra modernismen kender vi bl.a. Klaus Rifbjerg.
Hvor modernismen var vanskelig, og havde stor fokus på et malende og æstetisk sprog, var nyrealismen mere enkel og konkret. Nyrealismen var realistisk og skulle beskrive samfundets udvikling gennem almindelige menneskers dagligdagsliv. Den enkle skrivestil og det letforståelige sprog var i fokus, så alle mennesker kunne læse og forstå nyrealisternes pointer og budskaber. Nyrealisterne beskrev almindelige mennesker og deres almindelige konflikter. De ville fortælle den store historie ved at beskrive enkeltmennesket og dets kamp for at tilpasse sig konkurrencesamfundet. Ved at beskrive enkeltmennesket og enkelthistorier, kunne nyrealisterne derfor sige noget centralt og deres samtid.
Anders Bodelsen brugte krimigenren til at gøre netop dette. Han skildrede moralske dilemmaer som skyld, straf og ansvar og fik på den måde sagt noget om, hvordan samfundet omkring ham fungerede.
Det specielle ved kriminalromanen Tænk på et tal er, at synsvinklen er anderledes fra mange andre kriminalromaner. Ofte følger man betjente og detektiver, der opklarer sager, og den kriminelle bliver derfor beskrevet på afstand. I Tænk på et tal følger vi den helt almindelige, lidt kedelige,... Køb adgang for at læse mere

Tænk på et tal af Anders Bodelsen | Analyse

[2]
Bedømmelser
  • 23-02-2011
    der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god der er rigtig god
  • 22-09-2015
    Super god litterær artikel