Synopsis om "Det gode Samfund" | KS

 • HF 2. år
 • Kultur- og samfundsfaggruppe
 • Ingen givet
 • 14
 • 4270
 • PDF

Synopsis om "Det gode Samfund" | KS

Her er en synopsis og talepapir skrevet i kultur- og samfundsfaggruppe med emnet "Det gode samfund".

Opgaveformulering
Hvordan så supermagterne på ”det gode samfund”, og hvilken betydning har ideologier og religion i dagens Danmark ift. ”det gode samfund”?

A) Hvordan påvirkede ideologierne syn på det gode samfund, konflikten mellem USA og Sovjet?
B) Hvilke syn er der på ”den kolde krigs” udvikling?
C) Hvilken rolle spiller religion i det gode samfund?
D) Hvad har ideologierne af betydning i Danmark i dag?

Elevens kommentar

Da opgaven er lavet til eksamen, har jeg også vedlagt mit talepapir, så man kan se hvordan det kan stilles op, vil dog anbefale at man laver det mere i stikord end jeg gjorde.

Uddrag

Indledning

Jeg vil undersøge hvordan de to supermagters syn på det gode samfund, har påvirket den kolde krig. Samtidigt vil jeg se på, hvem der var skyld i den kolde krig, og hvorfor den udviklede sig, som den gjorde. Derudover vil jeg se på hvordan religion ses i sammenhæng med det gode samfund, og hvilken betydning ideologierne har i dansk politik.

A) Hvordan påvirkede ideologierne syn på det gode samfund, konflikten mellem USA og Sovjet?
Ved slutningen af 2. verdenskrig i 1945, indser USA's præsident, at de to stormagters ideologier ligger langt fra hinanden, med hensyn til hvordan det gode samfund skal indrettes. (Bilag 2, brug citat)

Konflikten kommer til syne ved uenigheden om hvordan Tyskland skal styres. Tyskland bliver delt i to (Se bilag 1). Med kommunisme på øst siden. Storbritanniens tidligere præsident Winston Churchill reagere på opdelingen og hvordan, Sovjet indretter det gode samfund med sin ”jerntæppe-tale”. (Bilag 3, brug citat)

Fra Sovjets side ønskede man at skabe sikkerhed for en loyalitet til det kommunistiske styrer, det gjorde de ved at oprette satellit stater. I de lande som den røde hær havde befriet fra nazismen. Stalin forstår ikke hvorfor USA og Storbritannien reaktion, han mener de tror, at Stalin ønsker ekspansion. (Bilag 4)

USA lavede først Trumandoktrinen, der skal hindre kommunistisk styre i Grækenland og Tyrkiet. Senere kom Marshall hjælpen, som var til de europæiske lande. Det gik ud på at hjælpe landene økonomisk. Hjælpen blev afvist af Sovjetunionen. Samtidigt havde hjælpen også til formål, at stoppe ekspansion af kommunisme.
På grund af Marshall hjælpen, kom der gang i den Vesteuropas økonomi. Mens væksten eksploderede i Vesten, så det mindre godt ud for Sovjetunionens planøkonomi ud fra BNP. (Se bilag 10)

Sovjet kom ind i en landbrugskrise. Det betød lange køer for basale fødevare. Det samfunds økonomiske system fungerede ikke. Samtidigt var arbejdsmoralen dårlig. Mikhail Gorbatjovs erkender krisen og forsøger at reformere planøkonomien og socialismen. Ved bl.a. at stoppe våbenkapløbet med USA. (Bilag 9, citat)... Køb adgang for at læse mere

Synopsis om "Det gode Samfund" | KS

[2]
Bedømmelser
 • 12-05-2017
  Det er PRÆCIS de tekster jeg også her trukket
 • 02-11-2016
  shdjnklwsrældmjehjdkglæe