Sygeplejeprocesopgave og Virginia Hendersons principper

  • Universitet el. Videregående 1. år
  • Andet
  • 10
  • 18
  • 4804
  • PDF

Sygeplejeprocesopgave og Virginia Hendersons principper

Opgave fra en studerende på uddannelsen til sygeplejerske. Handler om en case om en fiktiv ældre kvinde på 86 år.

Opgaveformulering
I denne opgave vil jeg på baggrund af Virginia Henderson (beskrives i 1.2) undersøge hvordan Sofie Clausens får dækket 14 grundlæggende behov.

Derudover vil jeg bruge sygeplejediagnosemetoden til at identificere to sygeplejeproblemer, som jeg vil beskæftige mig med. Udefra sygeplejediagnoserne vil jeg sætte et mål, planlægge, udføre og begrunde plejen, og til sidst evaluere sygeplejen.

Indhold

1.0 Indledning 3
1.1 Patientpræsentation 3
1.2 Helhedsbeskrivelse og dataindsamling 4
Virginia Hendersons 14 behovsområder (Henderson, 2012) 4
1.3 2 Sygeplejeproblemer 6
Sygeplejeproblem 1: At hjælpe patienten til at trække vejret normalt. 6
Sygeplejeproblem 2: At hjælpe patienten til at spise og drikke i nødvendigt omfang. 6
1.4 Teori sygeplejeproblem 1: Respiration og cirkulation 6
1.5 Analyse og vurdering af sygeplejeproblem 1: Respiration og cirkulation 8
1.6 Teori sygeplejeproblem 2: Ernæring 9
1.7 Analyse og vurdering af sygeplejeproblem 2: Ernæring 11
1.8 Sygeplejediagnoser 13
Sygeplejediagnose 1 13
Sygeplejediagnose 2 13
1.9 Mål 14
2.0 Begrundede sygeplejehandlinger 14
Sygeplejediagnose 1: Respiration og cirkulation 14
Sygeplejediagnose 2: Ernæring 15
2.1 Evaluering 15
2.2 Litteraturliste 16

Uddrag

Indledning
Sofie Clausen er 86 år, har kræftsyg ægtefælle og to døtre. Sofie Clausen har gennem hendes liv været medhjælpende hustru på gården hvor hun er opvokset. Hun har røget meget igennem hendes liv, men for en måned siden stoppede hun pga. hendes mand fik konstateret lungecancer. Fru Clausen plejer at cykle til Brugsen, lave mad, besøge venner og svømme en gang ugentligt. Sofie har en del sundhedsproblemer, som hun ikke helt selv er klar over.

1.1 Patientpræsentation
Sofie Clausen plages af smerter pga. slidgigt i ryg og hofter, hvilket hun tager medicin for. Hun har svært ved at bukke sig ned, ved personlig pleje af fødderne og ved fodpåklædning. Sofie Clausen spytter dagligt slim op fra lungerne, har kronisk bronkitis. De sidste par uger har hendes aktivitetsniveau været faldende pga. svimmelhed, utilpashed og bliver forpustet ved anstrengelse. Siden hendes mand Peter er blevet afkræftet, er Sofie nødsaget til at klare det hele selv. Hun er 1,72 m høj og vejer 78 kg. Hun har tabt sig 9 kg. Hendes vægttab har forårsaget at hendes tandprotese er blevet løs. Hun er tørstig det meste af tiden og har urininkontinens når hun hoster eller griner. Der er kradsemærker forskellige steder på kroppen, især i skridtet. De sidste par dage har hendes afføring været sort og glinsende. Ved sultfornemmelse mærker hun svien i maven. Siden hendes mand fik konstateret kræft, har Sofie sovet dårligt og er hele tiden træt. Engang imellem er sovemedicin nødvendigt. Hun spekulerer meget på, at hun snart bliver enke og hun savner stadig hendes to afdøde sønner. Den ene søn døde som 8-årig og den anden som 18-årig. Sofie tør ikke at snakke med døtrene om hendes egen helbred, da døtrene tit giver udtryk for, at de synes deres mor er hypokonder.

1.2 Helhedsbeskrivelse og dataindsamling
Virginia Hendersons 14 behovsområder (Henderson, 2012)
Virginia Henderson er en sygeplejeteoretiker, som blev født i Kansas City i USA, i 1897 og døde i 1996. Hun blev uddannet sygeplejerske i 1921, og tog efterfølgende en bachelor- og mastergrad. Henderson blev især kendt for sin ”Basic Principles of Nursing”, udgivet i 1960 på anmodning af ICN og siden oversat til dansk som ”Sygeplejens Grundlæggende Principper”. Virginia Henderson fremhæver at sygeplejens primære mål er at hjælpe den syge... Køb adgang for at læse mere

Sygeplejeprocesopgave og Virginia Hendersons principper

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.