Svingstaterne - Det amerikanske præsidentvalg 2016

  • STX 3.g
  • Samfundsfag A
  • 12
  • 9
  • 2019
  • PDF

Svingstaterne - Det amerikanske præsidentvalg 2016

Her finder du en samfundsfagsopgave om svingstaterne i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg 2016.

Opgaveformulering
1. Undersøg med udgangspunkt i bilag 1 og 2 hvordan de to præsidentkandidaters valgsituation er i følgende tre delstater (svingstater): Ohio, Virginia og Florida. Brug af faglige begreber og teorier til at forklare, hvorfor det går enten godt eller skidt for de to præsidentkandidater i lige præcis de tre svingstater. Inddrag desuden 1 – 3 selvvalgte bilag, der vedlægges besvarelsen.

2. Skriv et notat (I skal i forbindelse med notatet huske på de faglige krav, som er præsenteret i dette dokuments indledning): "Du er politisk rådgiver for enten Hillary Clinton eller Donald Trump (det vælger du selv) og skal fremlægge en politisk strategi, der skal sikre din kandidat lutter sejre i de tre svingstater. De tre svingstater er meget forskellige og vælgerne i de tre delstater har absolut ikke de samme holdninger og værdier. Din kandidat tror dog på din politiske viden og kompetencer til at udtænke en strategi, der sikrer valg. Din kandidat har en klar forventning om, at de strategier, som vil blive præsenteret, indeholder faglige modeller( fx Molin, Strøm eller Easton), samt talmateriale, som du har indsamlet (altså krav om selvvalgt bilag), beregnet på og præsenterer overskueligt. På den måde kan din kandidat nemlig hurtigt danne sig et overblik over strategierne, hvilket hun/han holder meget af – She/He likes to be on top of things"

Bilagene, som der linkes til nederst i opgaven, er:
BILAG 1 USA – Historie Samfundsfag Religion, Systime, 2015, side 96 (Race og politik)
BILAG 2 Svingstaterne Florida, Ohio og Virginia: meningsmålinger oktober 2016
Hentet 23.10.2016

Uddrag

1. På det amerikanske flag er der påført 13 røde og hvide striber, der symboliserer de 13 oprindelige kolonier og 50 hvide stjerner, der symboliserer de nuværende 50 delstater. USA er en føderation, hvilket vil sige en forbundsstat, som består af 50 delstater med hver deres regering og guvernør. Modsat Danmark, der fører forholdsvalg, bliver det amerikanske præsidentvalg udført som flertalsvalg. Valget følger princippet ”the winner takes it all”, hvor kandidaten med flertallet vinder valgmændene fra den pågældende stat. En kandidat skal derfor havde 270 ud af de 538 mulige valgmænd for at vinde præsidentvalget og nøglen til de hvide hus, men grundet de såkaldte svingstater kan sejren være svær at forudse.
De amerikanske svingstater markerer de delstater, hvor ingen af kandidaterne har et sikkert flertal under præsidentvalget. Svingstaterne har stor betydning for udfaldet af valget og den amerikanske politik, da en amerikansk præsident godt kan vælges uden et flertal af stemmer i hele landet. Af denne grund bliver der oftest afsat flere penge og mere tid på valgkampagner i svingstaterne i modsætning til de stater, hvor kandidaterne tilnærmelsesvis er sikret sejren. Værd at nævne er delstaten Texas, som ikke er blevet vundet af en demokratisk kandidat siden Gerald Ford i 1976, og Californien, som ligeledes ikke er blevet vundet af en republikansk kandidat siden Ronald Reagan i 1984.
Der er ved årets præsidentvalg 11 forskellige stater, som navnlig kaldes for svingstater ifølge organisationen Politico ; Colorado, Wisconsin, New Hampshire, Michigan, Pennsylvania, Ohio, ......

---

2. Kære Hillary Clinton
Med kun få dage til den endelige afgørelse af det amerikanske præsidentvalg 2016 er det helt essentielt at få vundet de sidste stater, der ellers kunne medføre en sejr til republikanerne Donald Trump. Det første scenarie kunne være, at Trump vinder alle stater, som Mitt Romney vandt under valget de sidste valg i 2012, hvilket ville give ham præcis 270 valgmænd – altså lige netop nok til at vinde valget. Det andet scenarie kunne være, at der eksisterer en ”usynlig” ... Køb adgang for at læse mere

Svingstaterne - Det amerikanske præsidentvalg 2016

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.