STX Fysik A maj 2007 Vejledende opgavesæt nr. 2 - Vejledende besvarelse

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Fysik A
  • 12
  • 12
  • 1525
  • PDF

STX Fysik A maj 2007 Vejledende opgavesæt nr. 2 - Vejledende besvarelse

Her kan du få hjælp til opgaverne fra vejledende opgavesæt nr. 2 i Fysik A på STX.

Indhold

1. Slusen i Falkirk

Opgaven fortæller om en speciel sluse i Skotland, der bruges til at løfte mindre skibe fra en sø til en højereliggende kanal. Slusen består af to ens vandfyldte bassiner. Du skal beregne højden af bassinet, som er fyldt med 250 ton vand. Derefter skal du bestemme den energi, der skal tilføres for at løfte det nederste bassin op til kanalen i en bestemt situation. Til sidst skal du arbejde med tyngdekraften på bassinerne.

2. Interferens

Figuren viser to højttalere, som udsender den samme tone. Du skal forklare, at der er destruktiv interferens i et bestemt punkt i rummet.

3. Mundingsfart

I opgaven affyres et hagl fra et luftgevær hen mod en blyplade. Du skal bestemme ændringen i blypladens indre energi. Du skal også bestemme haglets fart.

4. Linedanser

I denne opgave skal du afgøre, om en bestemt line kan bære en linedanser.

5. Basejumper

Opgaven fortæller om en basejumper, som springer ud fra en klippe. Du skal bestemme basejumperens gennemsnitsfart. Der er desuden en tabel over sammenhørende værdier for tiden efter udspringets start og basejumperens fart. Du skal ud fra tabellens oplysninger bestemme den strækning, som basejumperen har tilbagelagt. Til sidst skal du bestemme basejumperens acceleration.

6. Spektrallinjer

Her skal du beregne bølgelængden for en bestemt spektrallinje. Derefter skal du forklare, hvilken spektrallinje i emissionsspektret der svarer til overgangen mellem to energiniveauer.

7. Solenergi på Hjelm

I denne opgave skal du beregne den elektriske pæres resistans i det elektriske kredsløb i et fyrtårn. Derefter skal du beregne spændingsfaldet over batteriet i kredsløbet. Til sidst viser grafen, hvordan den elektriske effekt afhænger af tidspunktet på døgnet. Du skal ud fra grafen bestemme antallet af solskinsdage, der skal til, for at solcellerne kan oplade batteriet fuldstændigt.

Uddrag

Her er et uddrag af opgave 5.c.

Sammenhængen mellem fart og acceleration er givet ved:
v'=a
Dvs. vi bestemmer basejumperens acceleration til tiden t = 8 ved:
v'(8)≈2,4942
Basejumperens acceleration til t = 8 er bestemt til 2,494 m/s2 (afrundet til 3 betydende cifre).
Luftmodstanden kan beregnes ved formlen:
F_luftmodstand=1/2·c_w·ρ·A·v^2
Vi har, at basejumperen i situationen er påvirket af to modsatrettede kræfter hhv. tyngdekraften Ft på basejumperen og luftmodstanden Fluft, hvor retningen for tyngdekraften betegner den positive kræfts retning, dvs. den resulterende kraft i situationen bliver jf. N2:
F_res=F_t-F_luft

m·a=m·g-1/2·c_w·ρ·A·v^2
Vi indsætter værdier og bestemmer en værdi for formfaktoren cw, hvor hastigheden til t=8 kan aflæses fra tabellen til 51,8 m/s... Køb adgang for at læse mere

STX Fysik A maj 2007 Vejledende opgavesæt nr. 2 - Vejledende besvarelse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.