Stormen i 99 af Kristian Bang Foss | Analyse

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 12
  • 6
  • 2436
  • PDF

Romananalyse: Stormen i 99 af Kristian Bang Foss | Analyse

Her kan du et eksempel på en analyse af romanen "Stormen i 99" af Kristian Bang Foss.

Analysen kommer ind på en karakterisering af personerne, analyse af sprog, fortælleteknik, symboler og de socialrealistiske temaer i romanen.

I romananalysen perspektiveres også til forskellige film Magnoloa, Short Cuts og Traffic.

Undervejs i opgaven finder du henvisninger til udvalgte steder i romanen.

Uddrag

Allerede fra første kapitel kan det ses, hvilken lortearbejdsplads lageret InWear på Amager er. Kristian Bang Foss´ roman ”Stormen i 99” begynder med en detaljeret beskrivelse af toilettet på tøjlageret, hvor en fækalist har malet væggen i cirkulære bevægelser. Afdelingsleder Kims tisse-trang forsvinder i mødet med afføringen, og han får hurtigt sat tre unge medarbejdere: Anton, Niclas og Bo til at rengøre toilettet. Dette viser sig at være et større projekt, men de velfortjente rygepauser i garderopen gør arbejdet mere overskueligt for de tre morgentrætte medarbejdere.
”Stormen i 99” konfronterer læseren med hverdagslivet for en gruppe medarbejdere på en – mere eller mindre – almindelig dansk arbejdsplads i månederne op til den store december storm i 1999. Romanen indeholder en socialrealistisk skildring af de forskellige ansatte på InWear og formår til sidst at få de mange parallelle handlingsforløb til at eskalere og få personerne til at stoppe op og se sig selv i spejlet i takt med, at stormen i 99 raser.

Prologen begynder med en introduktion af lokaliteten, som romanen kredser om: ”På InWears lager er mødetiden klokken 9.” Prologen fortsætter med en beskrivelse af karaktererne Nanna og Antons morgen. I kapitel ét: ”Toilettet på InWear” beskrives lageret: ”Det ligger ude på Amager, InWear, på Raffinaderivej.” (s. 7) Da ”Stormen i 99” er en roman med mange personer, der alle har arbejdet på InWear til fælles, er det naturligt, at romanen ikke begynder in medias res hos en af personerne, men derimod med en introduktion af stedet, hvorfra hele romanen udspringer. Romanen har en kronologisk parallelopbygning med flashbacks. Der er mange parallelle handlingsforløb med enkelte flashbacks til Anton og Nannas skolegang ti år før handlingen udspiller sig: ”Det er morgen i slutningen af maj nitten niogfirs(…)” (s. 38)... Køb adgang for at læse mere

Stormen i 99 af Kristian Bang Foss | Analyse

[1]
Bedømmelser
  • 27-01-2014
    god opgave til inspiration