SSO om de sortes rettigheder og "12 Years a Slave"

  • HF 2. år
  • SSO (Historie B)
  • 7
  • 11
  • 2576
  • PDF

SSO om de sortes rettigheder og "12 Years a Slave"

Her finder du en Større Skriftlig Opgave (SSO), som handler om sorte amerikaneres rettigheder fra 1776 til 1862. Opgaven tager udgangspunkt i filmen "12 Years a Slave" af Steve McQueen.

Lærers kommentar

God velskrevet opgave, men med lidt for mange personlige meninger til slaveriet.

Indhold

Abstract 3
Indledning 3
Slaveriet 4
Den amerikanske borgerkrig 4
Den endelige sejr 5
Starten på noget større 7
Borgerrettighedsbevægelsen 8
Fra Selma til Montgomery 8
Kilder 10
Hjemmesider 10
Bøger 10
Bilag 1: 11

Uddrag

Indledning
I min SSO har jeg valgt at skrive om de sortes rettigheder fra 1776 til 1862. Jeg har valgt at skrive om dette emne fordi det indebærer mange historiske begivenheder og vigtige mennesker, og fordi det er et emne der har fyldt meget igennem tiden, og som stadig påvirker de sorte mennesker i dag. Jeg valgte også dette emne fordi det interesserer mig meget, og fordi jeg godt kan lide at læse og gå i dybden med så store konflikter som slaveriet.

I min opgave vil jeg komme ind på hvordan slaveriet foregik, hvordan det sluttede og hvilke konsekvenser det havde efterfølgende. Jeg vil også inkludere filmen ”12 Years a Slave”. Her vil jeg sætte filmen og virkeligheden.
Til sidst vil jeg komme med min vurdering på hvilke konsekvenser Den amerikanske borgerkrig egentlig havde for de sorte amerikaneres rettigheder.
Slaveriet
Slaveriet af de sorte startede i 1600-tallet i Nordamerika i de britiske kolonier, og spredte sig hurtigt til andre starter i USA. Slaverne blev specielt brugt til at plukke bomuld, høste, hjælpe til i husene og til mine arbejde. Slaverne blev importeret fra det afrikanske kontinent. De blev skilt fra familie og venner, og de havde ingen chance for at slippe.

Inden borgerkrigen kom spørgsmålet: skal slaveri være tilladt i de nye stater? Da man i syden havde et varmt klima som var perfekt til landbrug, var det optimalt for dem at svaret skulle være ja. Det var et hårdt job at arbejde med landbrug, så de familier der ejede jorde fik slaver til at gøre arbejdet for dem. Siden det var lovligt, så de ikke noget galt i at behandle sorte så dårligt, og de sorte mistede hurtigt retten til at kalde dem selv for værdige mennesker.
Norden var til at starte med at landbrugssamfund ligesom syden, men i modsætning til syden var de klare på forandringer og de var imødekommende overfor indvandrer. Norden ansatte godt uddannede indvandrer, som boede i de nordøstlige stater mens andre tog til vesten. Derfor var de ikke afhængige af slaveriet, og ville ikke være med til at tillade det.

Alt i alt kan man sige at de sorte var grunden til sydstaterne havde gode økonomi, hvor nordstaternes økonomi var præget af hurtigt voksende industrialisering og af nybyggede småfarme. Både sydstaterne og nordstaterne fik arbejdskraft fra EU. De forskelle der fik dem til at gå hvert til sit, var de to vidt forskellige holdninger staterne havde til slaveri.

I filmen ”12 Years a Slave”, er hovedpersonen en talentfuld violinspiller, og en dag kommer 2 hvide mænd op til ham og tilbyder han et job som violinspiller i et cirkus, som han med glæde takker ja til. Han forlader kone og børn for at tage med dem rundt og spille, med så en aften bedøver de ham, og tager ham til Amerika for at blive en slave.
I filmen ser man også hvordan de sorte bliver tortureret af deres ”ejer”, og hvordan de har været helt hjælpeløse igennem den tid.

Den amerikanske borgerkrig
Den amerikanske borgerkrig startede d. 12. April 1861, og sluttede d. 9. April 1865. Krigen foregik i USA, og blev ledt af Abraham Lincoln (nordstaterne) og Jefferson Davis (sydstaterne). Abraham Lincoln blev valgt til præsident i 1860, og gjorde ophævelsen af slaverne til at krigsmål. Folk begyndte at frygte at Lincolns tale om at alle slaver skal frikendes, bare var et midlertidigt ønske han brugte i krigstiden.
I 1858 holdte Abraham Lincoln et tale, hvori han siger at han ikke vil lave nye lovgivninger om forbud mod slaveri der hvor det allerede er, men at hans ønske er at stoppe dets udbredelse, og sikre folket at slaveriet var på vejens ende. Allerede inden denne tale var præsident Lincoln en slags trussel mod syden og mod deres slaveri opretholdelse. I 1861 valgte 7 sydstater at træde ud af Unionen. De dannede Amerikas Konfødererede Stater, og havde Jefferson Davis som præsident.

... Køb adgang for at læse mere

SSO om de sortes rettigheder og "12 Years a Slave"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.