SSO om Girards syndebuksmekanisme og Martin Luther

  • HF 2. år
  • Religion B (SSO)
  • 10
  • 16
  • 4410
  • PDF

SSO om Girards syndebuksmekanisme og Martin Luther

Denne opgave er en Større Skriftlig Opgave (SSO), der forklarer René Girards teorier om syndebuksmekanismen og mimetisk begær og sætter dem i forhold til reformatoren Martin Luther.

Lærers kommentar

Vellavet, velformuleret og god brug og forklaring af teorierne. Bedre indragelse af udleveret materiale i opgaven ville have givet 12.

Indhold

Indledning 1
René Girard - Udviklingen af en teori 2
Det mimetiske begær 2
Ekstern mediation 3
Intern mediation og Metafysisk begær 3
Rivaler 3
Syndebuksmekanismen 4
Syndebukken afmaskeret 5
Luthers tidlige virke og voksende afsky 6
Aflad – 95 Teser 7
Et brev – en bulle 8
Blomster og nøgler 9
Kampen om kirken 10
At udfylde andres sko 12
Kritik af teorierne 12
Konklusion 13

Uddrag

Indledning
I anledning af reformationsåret har jeg valgt at skrive om Martin Luthers kamp mod Pave Leo X om kirkens reformering og retning, set i forhold til René Girard. Jeg har valgt at bruge René Girards teorier. De to teorier om Mimetisk begær og Syndebuksmekanismen har potentiale til at kunne forklare de fleste større religioners, moderne kulturers, samt menneskers tendenser. Mit formål er at via analyse og diskussion at bevise eller afvise sammenhængen mellem én af de største begivenheder i Europas historie, Reformationen, og forholdet mellem dens iværksætter og hans modstandere. Dette vil jeg se på ud fra Girards teori om mimetisk begær og Syndebuksmekanismen. Jeg vil undersøge hvordan en mand som Martin Luthers relation til paven og syn på Kristendommen påvirkede hans handlinger. Til det formål vil jeg bruge de udleverede tekster, ”Åbent brev til Pave Leo X”, Luthers ”95 teser” og forsiden til den bandbulle som paven fordømte Luther med, samt relevante tekster fundet via internettet. Dog vil jeg kun bruge de udleverede teser og tekster selektivt, og kun bruge analytiske nedslag fra
René Girard havde en uddannelse inden for middelalderhistorie og tog senere sin Ph.D. i historie ved universitet i Indiana, USA. Han så sammenhæng og tendenser blandt nogle af tidens største værker og med udgivelsen af Mensonge romantique et vérité Romanesque, redegjorde og argumenterede han for det han kalder ”Det mimetiske begær”. Heri demonstrerede han, hvordan mimesis er et grundlæggende begreb i både litteraturen og i naturen selv. Han brugte flere af historiens største litterære værker til at dokumentere teorien i effekt.


Syndebuksmekanismen
Syndebuksmekanismen er et udtryk der blev skabt og forklaret af Kenneth Burke i hhv. 1935 og 1945. Det blev dog af Girard kraftigt udvidet og præciseret som en fortolkning af menneskets kultur. Girard forklarer at i takt med den stigende aggression – aggression skal forstås som i Jungs beskrivelse af generel psykisk energi – og kaos i samfundet som følge af vores indfødte evne og behov for at imitere, bliver mere turbulent må der findes en skyldner, en årsag, en syndebuk. Den udvalgte person vil typisk blive udstødt eller dræbt og gruppen får derefter aflad for sin aggression, da årsagen er blevet fjernet og verden igen er i kosmos. Samvittigheden vil tvinge gruppen til at ære syndebukken, for at have genoprettet kosmos i deres samfund og de vil derefter ritualisere og gentage ofringen, hver gang der er behov for aggressionsafledning. Disse ritualer vil blive til primitive religioner i takt med at ritualerne og dogmer systematiseres.
Girard pointerer dog at hele denne proces skal være ubevidst, erkendelse af årsagen bag den potentielle ofring vil annullere effekten af mekanismen og afledningen ikke vil finde sted. Det kan få katastrofale følger for hele samfundet, hvis ofringen ikke sker succesfuldt, da samfundets akkumulerede aggression ikke får afløb. Tanken er at aggressionen til sidst vil blive vendt mod samfundet selv og samfundet vil falde fra hinanden eller selvdestruere... Køb adgang for at læse mere

SSO om Girards syndebuksmekanisme og Martin Luther

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SSO om Girards syndebuksmekanisme og Martin Luther.