SSO om Charlotte Weitze og analyse af Kronvildt og Lupus

  • HF 2. år
  • SSO (Dansk A)
  • 12
  • 21
  • 6169
  • PDF

SSO om Charlotte Weitze og analyse af Kronvildt og Lupus

SSO i Dansk A om den danske forfatter Charlotte Weitze.

Ved brug af danskfaglige begreber og analyseområder forsøger opgaven at gå i dybden med hendes skrivestil, ved at gøre rede for de forskellige genrer, som hendes skrivestil er præget af – og dertil hvilke genreforhold, der er på spil i Weitzes tekster.

Ud fra genrer og genrekoder analyseres en tekst fra hver af novellesamlingerne ”Skifting” og ”Lupus”, og derudfra diskuteres, hvorvidt der kan være tale om en udvikling i Charlotte Weitzes forfatterskab.

Til sidst bredes opgaven ud og der perspektiverer til temaer, teoretikere og forfattere, som har en lignende skrivestil.

Novellerne der analyseres er "Kronvildt" og "Lupus".

Elevens kommentar

Der mangler nogle gange ord, og min vejleder påpegede, at der også kan være plads til anden fortolkning.

Indhold

Abstract 1
1. Indledning 3
2. Charlotte Weitze 4
3. Genreforhold 5
3.1 Novellegenren 6
3.2 Folkeeventyrgenren 7
4. ”Skifting” og ”Det Hvide Kvarter” 8
4.1 Analyse af fortælling fra ”Skifting” 8
4.1.1 Kronvildt 8
4.2 Analyse af fortælling fra ”Det Hvide Kvarter” 12
4.2.1 Lupus 12
4.3 Weitzes gyldnede middelvej til ”noventyrene” 17
5. Perspektivet bredes ud 19
6. Konklusion 21
Litteraturliste 22

Uddrag

2. Charlotte Weitze
Weitze er en dansk skønlitterær forfatter (f. 1974) , som er opvokset i forstaden Kongens Lyngby. Charlotte Weitzes interesse for at skrive startede allerede da hun var barn. Igennem hendes teenageliv blev interessen drænet pga. gymnasiernes traditionelle skrivestil. Efter gymnasiet startede hun på en litterær højskole, som gav hende skrivelysten tilbage. Herefter deltog Weitze i et skrive kursus på aftenskolen. Det var her, at hendes lærer gjorde hende opmærksom på Bogmessen i Forum, hvor forlaget Lindhardt og Ringhof tilbød unge forfattere at få gennemlæst og få respons på noget af deres arbejde. Allerede samme aften blev Weitze og forlagsredaktøren interviewet i TV om det, hun havde skrevet og afleveret.
Hun startede på folkloristik studiet på Københavns Universitet i 1995. Dette studie ...

---

4. ”Skifting” og ”Det Hvide Kvarter”
I følgende afsnit vil jeg analysere noveller fra Charlotte Weitzes første og seneste novellesamlinger. Ved at tage den første og den seneste udgivelse, danner jeg et udviklingsperspektiv, der skal vise, hvorvidt der er sket en udvikling i forfatterskabet eller ej. For at repræsentere begge samlinger, har jeg udvalgt to noveller, en fra hver, som hver især repræsenterer de problemstillinger, som samlingerne er optaget af.
4.1 Analyse af fortælling fra ”Skifting”
4.1.1 Kronvildt
4.1.1.1 Komposition
Opbygningen af teksten er en vigtig del af analysen, da netop denne er en faktor, som kunne pege i retning folkeeventyrgenren. Fortællingen kan inddeles i tre dele, en indledning/præsentation...

---

4.2 Analyse af fortælling fra ”Det Hvide Kvarter”
4.2.1 Lupus
Lupus handler om parret Tanja og Søren. De bor i det attraktive kvarter, med store flotte villaer, som bliver kaldt ”Det Hvide Kvarter”. Her har de boet et par år, og Tanja drømmer om at stifte familie. De begynder at omgås med naboerne. Pludselig truer en ulv, familiens sikkerhed.
4.2.1.1 Komposition
Fortællingen kan inddeles i tre, en indledning, en midte og en afslutning. I indledningen bliver man præsentret for hovedpersonerne Tanja og Søren, og man bliver præsenteret for deres situation - Tanjas store ønske om at få et barn, og Sørens ønske om... Køb adgang for at læse mere

SSO om Charlotte Weitze og analyse af Kronvildt og Lupus

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SSO om Charlotte Weitze og analyse af Kronvildt og Lupus.