SSO om Golfkrigen

  • HF 2. år
  • Historie B (SSO)
  • 10
  • 18
  • 6375
  • PDF

SSO om Golfkrigen

Se en SSO i historie om Golfkrigen.

I denne større skriftlige opgave finder først en redegørelse for Saddam Hussein og hans vej til magten samt den tidligere Golfkrig (Golfkrig 1, 1980-1988).

Senere i opgaven uddybes og forklares baggrunden for Iraks besættelse og angreb på Kuwait i 1990.

Analysedelen af SSP'en ser på den vestlige verden og stormagten USA's indtrængen i konflikten og deres reaktion på Iraks invasion af Kuwait. I forlængelse af dette suppleres analysen med forskellige forklaringsmuligheder på, hvorfor den vestlige verden og USA greb ind.

Til sidst i SSO'en er en diskussion af, hvorfor den magtsøgende og aggressive diktator Saddam Hussein blev efterladt på posten som Iraks præsident, og hvorvidt vesten kunne have ændret dette.

Indhold

Engelsk Resume (abstract) 1
Indledning: 3
Saddam Hussains rejse til magten 3
Irak angriber Iran - Golfkrig I (1980-1988) 5
Irak angriber Kuwait - Golfkrig II (1990-1991) 6
Olieproblematikken - OPEC, OAPEC 8
Analyse af Præsident Bush’ tale om invasionen af Kuwait 9
Golfkrig 2 - USA’s indtrængen, FN aktion 11
Hussains overlevelse - Den historiske am. udenrigspolitik i Golfen 13
Fred i mellemøsten? 14
Konklusion 16
Notehenvisninger: 17
Faktalinks: 18
Billedeliste: 18

Uddrag

I 1990 blev Kuwait angrebet og invaderet af irakiske tropper, under ledelse af diktatoren Saddam Hussein. Denne invadering startede et stort fokus på Den Persiske Golf, og havde dermed stor betydning for omverdenen, hvilket resulterede i hændelser og aktioner fra Vesten...
Irak har været en selvstændig stat, siden slutningen af 2. Verdenskrig, dog under britisk mandat. Landet oplever flere tallige forskellige revolutioner. Irak er et tidligere monarki, men under et militærkup i 1957, blev Kong Feisal II dræbt. Efter denne hændelse, er det en selvfølge at landet blev betegnet som ustabil. Efter dette kup, fortager Baath-partiet et militærkup i 1968, hvilket bliver gennemført.
Saddam Hussain var født d. 28 april 1937 i byen Tikrit. Han er kendt som irakisk officer og politikker, og senere på posten som Iraks præsident (1979-2003). S. Hussains far døde i en tidlig alder, og han blev opdraget hos hans onkel. Hans onkel var officer i den irakiske hær, og han deltog i en Ali-opstand i 1941, men blev nedkæmpet af briterne, og blev dermed fyret pga. nederlaget. S. Hussain var kendt for stor nationalistisk følelse, og var modstander af udenlandsk indblanding. Man kan anse at disse to faktorer muligvis er kommet efter hændelserne mod hans onkel... Køb adgang for at læse mere

SSO om Golfkrigen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.