SSO om diabetes

  • HF 2. år
  • SSO (Biologi B)
  • 7
  • 16
  • 6102
  • PDF

SSO om diabetes

SSO opgave i Biologi B om diabetes.

I denne opgave bliver den biologiske grund for diabetes forklaret herunder insulin, stofskifte, blodsukker, arvemønstre og miljømæssige årsager til udvikling af diabetes. Derudover vil forekomsten og udviklingen af diabetes type 2 blive analyseret.

Herunder forskellige forslag til hvordan diabetes type 2 kan forbygges. Her vil punkter som kost, motion, screening og de psykologiske aspekter indenfor screening blive taget op.

Til sidst vil kostens betydning for en diabetiker blive forklaret og diskuteret. Herunder en teori om indtagelse af kulhydrater.

Lærers kommentar

God redegørelse og diskussion.
Analysen er for svag - kig på hvad forekomsten er i andre lande.
Godt sprog.

Elevens kommentar

Analysen af er for svag.

Indhold

Abstract
Indledning
Diabetes mellitus
Hormonet insulin
Blodsukker
Diabetes typer
Type 1
Type 2
Udvikling
Forekomst:
Forebyggelse
Kost og diabetes type 2
Kostændringer
Konklusion
Litteraturliste
Bilag
Bilag 1: artikel af ingrid spilde: kan type 2 diabetes kureres med kostændringer?
Bilag 2: skema over GI indhold i forskellige fødevarer

Uddrag

Der er i Danmark 25.000 der lider af diabetes type 1. Endnu flere lider af diabetes type 2. Her er tallet nemlig helt oppe på 300.000 hvor halvdelen endnu ikke ved at de lider at sygdommen, og dette tal er stadig stigende. Man kan ikke give en bestemt årsag til udvikling af diabetes. Det man ved, er at risikoen for at udvikle diabetes sker ved kombinationer af gener og miljømæssige årsager.

Diabetes type 2 er en livsstilssygdom, hvor symptomerne først viser sig sent i sygdomsforløbet. Det er derfor vigtigt at man ved, hvad man selv kan gøre for at forebygge udviklingen og ved hvilke symptomer man skal holde øje med.

I denne opgave bliver den biologiske grund for diabetes forklaret herunder insulin, stofskifte, blodsukker, arvemønstre og miljømæssige årsager til udvikling af diabetes. Derudover vil forekomsten og udviklingen af diabetes type 2 blive analyseret. Herunder forskellige forslag til hvordan diabetes type 2 kan forbygges. Her vil punkter som kost, motion, screening og de psykologiske aspekter indenfor screening blive taget op. Til sidst vil kostens betydning for en diabetiker blive forklaret og diskuteret. Herunder en teori om indtagelse af kulhydrater.

Der er foretaget litteratur søgning i bøgerne: Diabetes – Pas på dit gode helbred og spændende liv, Diabetes og insulin - et undervisnings hæfte for de gymnasiale uddannelser, Type 2 diabetes - Medicinsk teknologivurdering af screening, diagnostik og behandling, Biologi C+B. Og artiklen: Kan type 2-diabetes kureres med kostændringer?... Køb adgang for at læse mere

SSO om diabetes

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.