SRP: Den store depression

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Engelsk A)
  • 10
  • 27
  • 8530
  • PDF

SRP: Den store depression

Studieretningsprojekt om den store depression i USA med analyse af Franklin D. Roosevelts 1. indsættelsestale og romanen "Of Mice and Men" af John Steinbeck.

Studienets kommentar

En flot analyse af "Of Mice and Men" og fin gennemgang af depressionen.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract
Indledning
Redegørelse

Indholdsfortegnelse
- Optakten til krakket
- Krakket i 1912
- Politiske og sociale udfordringer krisebekæmpelsen især landbrugspolitikken
- Første New Deal
- Anden New Deal
Analyse
- Analyse af F. Roosevelts første indsættelsestale
- Undersøgelse af regeringens strategi for at forbedre landmændenes vilkår
- Analyse af ”Of Mice and Men ” – John Steinbeck
Diskussion og vurdering
Konklusion
Perspektivering
Litteraturliste

Uddrag

Indledning

Krisen i 1930'erne var en af de værste verdensomspændende kriser, vi har haft gennem historien. I USA drømte man om at vende tilbage til de gode tider før krigen. Der gik heller ikke længe før det for noget hurtigt blev gode tider. Industrialiseringen bragte nye og bedre produkter på markedet, hvilke førte til en bedre økonomi for landets borgere. Pengene blev brugt på nye biler, huse, jazz og musicals. På overfladen så det særdeles godt ud, men en krise var under opsejling, og pludselig en dag brød aktiemarkedet sammen og USA endte i en dyb krise.
Jeg vil med dette studieretningsprojekt give en historisk redegørelse for depressionen og årsagerne til den, og hvilke politiske og sociale udfordringer krisen bragte med sig. Ud over dette vil jeg gennemgå den landbrugspolitik, der blev ført under Depressionen af præsidenterne Herbert Hoover og Franklin D. Roosevelt og analyserer Roosevelt 1. indsættelsestale med et kildekritisk udgangspunkt.
Derefter vil jeg analysere romanen ”Of Mice and Men” af John Steinbeck. Ligesom ”The Grapes of Wrath” skildrer romanen forholdene for den almindelig landarbejder under krisen. Jeg vil i analysen især lægge vægt på hovedpersonernes drøm om at eje deres egen gård.
Til sidst vil jeg diskuterer John Steinbecks holdning til sin samtid og komme med en vurdering af om, hvorvidt hans roman afspejler den historiske opfattelse i 1930'erne samt i hvilket omfang, romanen kan bruges som historisk kilde.

Optakten til børskrakket
En af de begivenheder, der især står klart i den amerikanske historie, er den store depression,som blev indledt af børskrakket på Wall Street tirsdag d. 29 oktober 1929. Denne dag er omtalt som ”Black Tuesday”, fordi at aktiemarkedet brød sammen på Wall Street. Efterfølgende havnede USA i en dyb økonomisk krise, hvilket påvirkede størstedelen af befolkningen.
For at forstå hvorfor økonomien i 1929 brød sammen og ramte så hårdt, er det nødvendigt at se tilbage på slutningen af 1. Verdenskrig.
Da 1. verdenskrig ophørte i 1918, herskede der blandt amerikanerne en forventning om, at man kunne vende tilbage til de gode tilstande forinden krigen.
Verdensøkonomien var før første verdenskrig, generelt set præget af vækst og velstand. Fra 1880 til 1914 voksede handel, produktion, landbrug og folketallet. USA var blevet verdens rigeste land... Køb adgang for at læse mere

SRP: Den store depression

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.