SRP om Skørbug på sørejser i 1500-1800 tallet i Biologi A og Historie A

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Biologi A)
  • 7
  • 25
  • 8325
  • PDF

SRP om Skørbug på sørejser i 1500-1800 tallet i Biologi A og Historie A

Find inspiration til dit SRP i biologi og historie med dette SRP om skørbug på sørejser i 1500-1800 tallet og ernæring.

Opgaven kommer omkring emnet ernæring i biologi, forplejning og problemet med skørbug på sørejser i det 16.-18. århundrede samt analyse af James Lind arbejde med at komme skørbug til livs.

Brug opgaven til at se, hvordan du kan opbygge dit SRP i biologi og historie og hvilke afsnit, du skal have med.

Lærers kommentar

Velformuleret, god besvarelse af de forskellige delemner dog kunne afsnittet "ernæring i dag", godt være uddybet lidt mere, og du kommer ikke godt nok rundt om emnet.

Studienets kommentar

Abstract er en ommer.

Indledning mangler introduktion til opgaven.

Store sproglige problemer i opgaven.

Biologidelen er ikke på højt nok niveau ift. at det er A-niveau.

Historiedelen er OK.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 2
Abstract 2
Ernæring i dag 3
Kulhydrater 3
Fedtstoffer 5
Proteiner 6
Sund kost i dag 7
Skørbug på sørejser år 1500-1800 9
Forplejning om bord på de langrejsende skibe i 1500-1800 tallet 9
Problemet med skørbug på lange sørejser år 1500-1800 11
Anvendelse af vitamin C i kroppen 13
Analyse af James Lind's arbejde med skørbug 15
Behandlingens effekter 17
Citronsaft eller surkål? 18
James Lind's indsats i bekæmpelsen mod skørbug 21
Konklusion 23
Litteraturliste 24
Bilag 25

Uddrag

Indledning

Skørbug, også kaldet havets pest, hærgede på de store skibe i 1500-1800 tallet. Allerede i 900 tallet, kendte man til skørbug og behandlingen af sygdommen, men det var først i 1795 man anerkendte at citronsaft kunne kurere den frygtelige sygdom. Gennem årene havde mange læger fra den engelske flåde, tilegnet sig viden om skørbug, og dets behandlingsformer. B. la. James Cook, James Lind og James Lancaster var med i kampen mod skørbug, og dets alvorlige følger. Før den endelige kur mod sygdommen blev kendt og accepteret, var der mange forskellige bud på hvorfor man blev ramt af sygdommen. Forplejning om bord på skibet, fostret dovenskab og luftforholdende om bord på de store skibe, var nogen af de mange teorier om skørbug. Det har senere vist sig, at skørbug er en følge af fejlernæring, rettere sagt mangel på vitamin C. Det store problem var, at man i 1700-tallet ikke havde tilegnet sig nogen viden om vitaminer og deres virkning i kroppen. Man vidste ikke hvad en sund kost skulle bestå af, og hvad den skulle indeholde. I dag er der mange retningslinjer, for hvad en sund og nærende kost skal bestå af, og der er blevet lavet kostråd som man bør følge. Det store spørgsmål er så bare, hvilken effekt arbejdet med sygdommen har haft for skørbugs historie. I dag er man fri for skørbug, og retningsformerne for behandlingen har haft en stor betydning for opdagelsesrejsende. Uden den rigtige ernæring før opdagelserne ombord på de store sejlskibe, har skørbug været den største dræber i sejlskibenes tid. Over 2 mio. mennesker har været offer for denne frygtelige mangelsygdom. I dag ved man at James Lind, har haft en stor betydning for skørbug og dets behandling. Lind efterviste et eksperiment, der blev lavet mere end 140 år før ham selv. Det har vist sig at Lind's forsøg gjorde en stor forskel i bekæmpelsen mod skørbug... Køb adgang for at læse mere

SRP om Skørbug på sørejser i 1500-1800 tallet i Biologi A og Historie A

[1]
Bedømmelser
  • 14-11-2015
    God opgave med mange gode facts om skørbug, ernæring og historien bag vitaminmangel