SRP om øjet, optik og refraktion i Fysik A og Biologi B

 • STX 3.g
 • SRP (Biologi B, Fysik A)
 • 12
 • 26
 • 7883
 • PDF

SRP om øjet, optik og refraktion i Fysik A og Biologi B

SRP om øjenoperationer og Refraktionskirurgi, hvor jeg undersøger øjet, dets anatomi, samt hvordan man kan rette biologiske uskarpheder i synet med laserkirurgi.

Matematisk efterviser jeg dioptrisætningen, og undersøger linseformlen, samt giver en overordnet diskussion af fordele og ulemper ved at bruge briller i forhold til at få rettet synet med laserkirurgi. Opgaven skrev jeg i Biologi B og Fysik A.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 2
Øjets anatomi 2
Øjets ydre 2
Øjets indre 3
Øjets fysiologi 7
Lys 7
Øjets brydende kraft 7
Billeddannelse 9
Eftervisning af linseformlen 11
Akkommodation 12
Refraktionsanomalier 13
Hypermetropi 13
Myopi 14
Astigmatisme 15
Sammensætning af linser 16
Bevis for dioptrisætning 16
Briller og Kontaktlinser 18
Refrationskirurgi 20
Laseren 20
Operationen 21
Fordele og ulemper 23
Konklusion 24
Litteraturliste 26
Figurer 26

Uddrag

"Indledning:
Øjet er et meget kompliceret sanseorgan og det er igennem det vi modtager alle vores visuelle indtryk. Øjnene er for de fleste uundværlige og de er i sandhed kongen over alle sanser. Menneskets synsapparat består af to øjne, optiske nerver og hjernen.

Dette kan sammenlignes med, at øjnene er videokameraer som via kabler; de optiske nerver, er forbundet til en computer; hjernen. Det optimale øje er opbygget sådan, at hjernen modtager et skarpt billede, som den kan fortolke. Det kan dog hænde, at der pga. fejl i øjets opbygning sker en forstyrrelse i det billede hjernen modtager, så det dannede billede, herved bliver uskarpt.

Men hvad skyldes disse uskarpheder og hvilke metoder benyttes til at korrigere for disse forstyrrende faktorer?
Dette bliver belyst i denne opgave, hvor vi undersøger øjets anatomi ved dissektion.

Derudover undersøger vi øjets funktion, hvor vi bl.a. ser på nogle af de strukturer i øjet, der kan medføre til uskarpheder; hvorved vi hovedsagligt fokuserer på hornhinden.

Vi ser desuden på de metoder, der anvendes til at korrigere for uskarpheder i synet, både de traditionelle metoder, såsom brillen og kontaktlinsen, men også de nyere metoder, hvor man vha. en laser udfører et kirurgisk indgreb og derved enten reducerer eller eliminerer uskarphederne.

Vi vil i dette sammenhæng også eftervise linseformlen, samt bevise dioptrisætningen, som begge benyttes, når man skal korrigere for uskarpheder i synet med briller eller kontaktlinser. Til slut diskuterer vi fordele og ulemper ved traditionel kirurgi kontra laserkirurgi."... Køb adgang for at læse mere

SRP om øjet, optik og refraktion i Fysik A og Biologi B

[1]
Bedømmelser
 • 22-06-2015
  Givet af Studerende på 8. år
  Tak for inspirationen

Materialer relateret til SRP om øjet, optik og refraktion i Fysik A og Biologi B.