SRP om konflikten i Ukraine i Engelsk A og Historie A

  • STX 3.g
  • SRP (Engelsk A, Historie A)
  • 7
  • 20
  • 6552
  • PDF

SRP om konflikten i Ukraine i Engelsk A og Historie A

Et SRP om konflikten i Ukraine i 2013/14 med særlig fokus på de enkelte aktører.

Opgavens analysedel består af en retorisk samt en historisk analyse af Putins og Obamas taler med særlig fokus på deres formål.

Talerne Putins "Crimean speech" fra 18.marts 2014 og Obamas ”Statement on Ukraine” fra 20. marts 2014.

Opgavens diskussionsdel omhandler de to stormagters positioner og interesse i Ukrainekonflikten.

Opgaveformulering

Redegør for konflikten i Ukraine 13/14, med særlig fokus på de enkelte aktører.

Foretag en retorisk samt en historisk analyse af mindst to engelsksprogede, selvvalgte taler fra forskellige aktører, med særlig fokus på talernes formål.

Med udgangspunkt i teori om international politik ønskes en diskussion af stormagternes positioner og interesse i Ukraine-konflikten. Inddrag ”Fact sheet” (link) fra det hvide hus i din diskussion.

Indhold

Indledning 4
Redegørelse for konflikten i Ukraine 13/14 4
Den Orange Revolution 4
Associeringsaftale med EU eller toldunion med Rusland 5
Euro Maidan 6
Annekteringen af Krim 8
Analyse af Putins Krim-tale og Obamas ”Statement on Ukraine” 9
Putins Krim-tale 9
Obamas ”Statement on Ukraine” 13
Delkonklusion 15
Stormagternes positioner og interesse i Ukrainekonflikten 15
Politiske forhold under Den Kolde Krig 15
USA's og Ruslands politiske forhold og intentioner 16
Konklusion 18
Litteraturliste 19
Bilag 1 – Udkast af Putins Krim-tale 20
Bilag 2 - Statement by the President on Ukraine 22

Uddrag

Indledning
Den 28. november 2013 gik titusindvis af ukrainere på gaden, for at vise deres utilfredshed med regeringens beslutning om at udsætte underskrivelsen af en associeringsaftale med EU. De følgende dage kom flere og flere mennesker til Maidan pladsen for at deltage i en fredelig demonstration. Situationen ændrede sig over de næste par dage, og udviklede sig pludseligt til en voldelig affære, da Ukraines væbnede politi Berkut forsøgte at sætte en stopper for demonstrationen med vold. Det hele eskalerede hurtigt, og situationen blev mere alvorlig dag for dag over de næste par måneder. Hvad der startede som en fredelig demonstration, endte ud i en reel revolution og pludseligt blev flere parter involveret. Den vestlige verden sad med på sidelinien, da det blev offentliggjort, at væbnede russiske styrker var blevet indsat på den ukrainske halvø Krim, og det endte med at Rus-land annekterede Krim få dage efter.
Men hvad skete der helt præcist i Ukraine i perioden fra november 2013 til sommeren 2014? Hvor-dan reagerede Vesten på det tydelige brud på den internationale lov fra russisk side, og hvad var Ruslands modsvar?
I det følgende vil konflikten i Ukraine blive undersøgt ved hjælp af en redegørelse af baggrunden for demonstrationerne og Maidan bevægelsen. Herefter vil opgaven belyse Ruslands egentlige rolle i konflikten og annekteringen af Krim. Det vil blive fulgt op med en analyse af Putins og Obamas udtalelser, som vil vise deres billede af situationen, og videre vil der blive opsat en diskussion om de to stormagters positioner og interesse i Ukrainekonflikten.

Redegørelse for konflikten i Ukraine 13/14
I denne del af opgaven vil jeg redegøre for konflikten i Ukraine. Jeg vil komme ind på den Orange Revolution i 2004, fordi den er med til at forklare årsagen til konflikten i Ukraine 13/14. Jeg vil kort komme ind på hvad der skete i Ukrainsk politik i årene 2005-2013. Så vil jeg redegøre for årsagerne til konflikten i Ukraine, Ruslands annektering af Krim og omverdens reaktion derpå.

Den Orange Revolution
I efteråret 2004 skulle Ukraine vælge en ny præsident da præsident Kutjmas anden embedsperiode udløb. De ledende politikere måtte nu finde en kandidat, der ville finde sig i deres illegale affærer og ikke ville blande sig i deres politiske og økonomiske magt. De valgte Viktor Janukovitj, som dog... Køb adgang for at læse mere

SRP om konflikten i Ukraine i Engelsk A og Historie A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.