SRP om jagten på kommunister i USA

  • STX 3.g
  • SRP (Engelsk A, Historie A)
  • 12
  • 27
  • 7682
  • PDF

SRP om jagten på kommunister i USA

Dette SRP i Engelsk A og Historie A belyser spørgsmålet: Hvorfor og i hvilket omfang blev kommunisterne stigmatiseret i USA i midten af 1900-tallet?

Opgaven indeholder blandt andet en komparativ diskursanalyse af Charlie Chaplins tale i filmen the "Great Dictator" og McCarthys Speech at Wheeling, West Virginia.

Opgaveformulering

Hvorfor og i hvilket omfang blev kommunisterne stigmatiseret i USA i midten af 1900-tallet?

I din besvarelse skal indgå:
- En kort redegørelse af Mccarthyisme.
- En diskursanalyse af selvvalgte kilder med særligt fokus på den selvforståelse og de værdier som kommer til udtryk.
- En diskussion af – med inddragelse af centrale pointer fra bilag 1og bilag 2. – hvad der var årsagen til jagten på kommunister.
- En vurdering af hvorvidt filmen Trumbo viser et realistisk billede af de historiske begivenheder.

Indhold

Hvorfor og i hvilket omfang blev kommunisterne stigmatiseret i USA i midten af 1900-tallet? 1
Abstract 2
Indledning 3
Redegørelse 4
Mccarthyisme 5
Komparativ diskursanalyse af Chaplin og McCarthys taler 7
Charlie Chaplin; the Great Dictators' Speech 7
Argumentationsanalyse og sprogbrug. 7
Kritisk diskursanalyse. 9
Joseph McCarthy; Speech at Wheeling, West Virginia. 11
Argumentationsanalyse og sprogbrug. 11
Kritisk diskursanalyse. 13
Opsamling 16
Diskussion af årsagen til jagten på kommunister 17
Opsamling 20
Vurdering af filmen Trumbo 21
Konklusion 24
Litteraturliste 25
Bilag 27
Bilag 1 – McCarthy og den storesammensværgelse (1951) 27
Bilag 2 – Jagten på den røde (1947) 27
Bilag 3 – Charlie Chaplin, The Great Dictator Speech 27
Bilag 4 - Joseph McCarthy, Speech at Wheeling, 1950 27

Uddrag

Indledning

Skræmmebilleder, paranoia, sigtelser for landsforræderi og jagten på kommunister. Dette optrådte i USA's historie i midten af 1900-tallet, som en eftervirkning på Den Kolde Krig. I et forsøg på at beskytte de amerikanske værdier mod kommunismen, opstod Mccarthyismen, kendetegnet ved udemokratisk metode og forfølgelse. Hele den amerikanske befolkning var potentielle mål for antikommunisternes mange anklager. Også Hollywoods kendte blev anklaget for at have stærk tilknytning til kommunismen. Så hvordan lykkedes det antikommunisterne at drive USA til sådan et vanvid af sådan kaliber? Og hvad lå til grund for, at kommunistjagten kunne igangsættes?
Frygt har altid spillet en stor rolle i USA's historie og gør det stadig den dag i dag, men for at skabe mig en ordentligt forståelse af afsættet for Mccarthyismen, vil jeg først kigge på den omkringliggende periode og Mccarthyismen som begreb. Derefter vil jeg fortage en komparativ argumentations- og diskursanalyse af to taler, henholdsvis Charlie Chaplin og Joseph McCarthy, med henblik på at aflæse, hvordan deres værdier og selvforståelse kommer til udtryk. Analysen vil derudover karakterisere, hvordan og hvilket budskab Chaplin og McCarthy vil formidle. Dernæst vil jeg diskutere, hvilke årsager der lå til grund for, at kommunistjagten blev påbegyndt. Her vil jeg inddrage materiale, navnlig en tale af McCarthy (1951) og en afhøring af Walt Disney og Ronald Reagan (1947), og diskutere hvorvidt førnævnte tale er troværdig. Til sidst vil jeg vurdere, hvorvidt filmen Trumbo (2015) giver et realistisk billede af begivenhederne. Hertil vil jeg lave en kildekritisk undersøgelse af filmen.

Redegørelse

Mccarthyisme
Efter 2. Verdenskrig og bruddet på alliancen havde de to eneste supermagter, USA og daværende USSR, fået et bipolært forhold til hindanden. De to poler gled længere fra hinanden, og USA og USSR var inden for 2 år kommet på kollisionskurs. USSR var hermed ikke længere den eneste trussel, også statsideologien, kommunismen, antydede nye farer. I begyndelsen af 1950 gik den republikanske senator fra Wisconsin, Joseph McCarthy, ind i kommunistjagten, idet han mente at kende omkring 205 ansatte i udenrigsministeriet, der var eller havde været kommunister. De næste par år skulle det vise sig, at de mange anklager og påstande som McCarthy kom med, stort set aldrig kunne dokumenteres.
McCarthy blev altså ansigtet for kommunistjagten og udtrykket Mccarthyisme, der konkret dækker over kampagnerne mod påstået kommunistisk infiltration af statsadministrationen eller andre erhverv i perioden 1950-1954. Det var ikke enestående, da McCarthy angreb etablerede politikere eller andre anerkendte personligheder, men tværtimod. USA har en historie for antikommunisme og antisocialisme, og derfor er det et tilbagevendende tema i USA's historie. Hver gang var der tale om kampagner, der indebar konservativ frygt og modstand mod sociale... Køb adgang for at læse mere

SRP om jagten på kommunister i USA

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRP om jagten på kommunister i USA.