SRP om HIV i Bioteknologi A og Dansk A

  • STX 3.g
  • SRP (Bioteknologi A, Dansk A)
  • 7
  • 23
  • 6266
  • PDF

SRP om HIV i Bioteknologi A og Dansk A

Her kan du se et eksempel på et SRP om HIV med den populærvidenskabelige artikel.

Fagkombinationen er Bioteknologi A og Dansk A.

SRP'et indeholder en redegørelse for HIV-virussens struktur og formeringscyklus, et typisk forløb med HIV-infektion og diagnosticeringsværktøjer.

Den anden del af opgaven er en artikel med titlen "Undgå sen diagnosticering af HIV" samt en metadel om de formidlingsmæssige overvejelser.

Elevens kommentar

Flere detaljer ville hive karakteren op. Der er nogle sproglige fejl og mangler i opgaven.

Indhold

Indledning 4
Kort om HIV 4
HIV-virussens Struktur og Formeringscyklus 5
Det Humane Immunsystem 7
Et typisk forløb med HIV-infektion 8
Diagnosticeringsværktøjer 9
Et eksperiment med ELISA 11
Undgå sen diagnosticering af HIV (artikel) 15
Metadel 18
Afrunding 21
Litteraturliste 22

Uddrag

Indledning
I gennemsnittet dør to millioner mennesker om året af AIDS. HIV-virus, som danner grundlag for dette, er så spredt i dag, at mere end 35 millioner mennesker endnu lever med infektionen. Flere faktorer er dog skyld i, at virussen er nået hertil, ligesom at mange faktorer kan være med til at forhindre den i at fortsætte sin spredning i fremtiden, så færre mennesker dør.
I denne opgave vil jeg beskæftige mig med den udbredte kønssygdom, HIV. Ved at kombinere fagene, bioteknologi og dansk, kommer jeg både ind på virussens egenskaber, struktur og dens aktivitet, når den er under huden på en smittet person. Samtidig vil jeg redegøre for den relevante del af kroppen, som virussen angriber og forklare yderligere om de diagnosticeringsmuligheder, man benytter sig af i dag. Efterfølgende formidler jeg denne grundlæggende viden i en artikel, som, gennem et specifikt medie, skal informere den målgruppe, mediet har, om virussen og dens konsekvenser samt muligheder for diagnosticering. Til den afsluttende del vil jeg give en redegørelse for, hvorfor min formidling af den viden, jeg har opnået, netop er skrevet, som jeg har gjort i min artikel.

Kort om HIV
Human Immunodeficiency Virus, også kendt som kønssygdommen, HIV, er en kronisk sygdom forårsaget af en bestemt retrovirus, der angriber immunsystemet i menneskekroppen. Denne type virus indeholder et særligt enzym, der hedder revers transkriptase, som kan lave revers transkription. Det vil sige, at enzymet omdanner en enkeltstrenget RNA til en dobbeltstrenget DNA, hvilket er en vigtig del af virussens formeringsproces. Når det kommer til HIV, kan der være tale om HIV-1 og HIV-2, som er de to hovedtyper af infektionen, men oftest drejer det sig om HIV-1, da den er mest smittefarlig og udbredt.
Hvis HIV-vira ikke opdages, kan det skade immunsystemet i så høj en grad, at det til sidst vil være defekt, som navnet antyder. I værste tilfælde, ved infektionsforløbet sidste stadie, vil AIDS finde sted. AIDS, som står for Aquired Immunodeficiency Syndrom, er kort sagt flere sygdomme opstået af HIV-viras aktivitet. AIDS er også oftest årsagen til, at HIV-smittede afgår ved døden... Køb adgang for at læse mere

SRP om HIV i Bioteknologi A og Dansk A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.