SRP om Antoni Gaudí i Spansk og Matematik

  • STX 3.g
  • SRP (Matematik A, Spansk A)
  • 12
  • 30
  • 222
  • PDF

SRP om Antoni Gaudí i Spansk og Matematik

Her kan du se eksempel på et SRP i Spansk A og Matematik A om arkitekten Antoni Gaudí.

Opgavens fokus er på, hvad der inspirerer Gaudí til hans bygninger og hvordan matematikken spiller ind og bruges i konstruktionerne.

Opgaveformulering

Der ønskes en redegørelse for, hvor Antoni Gaudí finder sin inspiration, og hvilken rolle matematik spiller i hans arkitektur.
Teksten "Arquitectura y religión en Gaudí" skal indgå i redegørelsen.

Introducér og behandl den hyperbolske paraboloide; herunder ønskes en grundig gennemgang af, hvordan den kan frembringes som et sæt af rette linjer.
Giv eksempler på, hvordan Gaudí bruger matematikken til at genskabe naturens former.

Diskutér, hvordan Gaudí har påvirket og inspireret sin samtid, idet du inddrager forskellige reaktioner på hans arkitektur.

Indhold

Indledning s. 5
Hvor finder Gaudí sin inspiration? s. 6
Den styrkende religion s. 6
Naturen - Guds værk s. 7
Matematikken som gør det hele muligt s. 9
Den hyperbolske paraboloide s. 11
Beskrivelse ved hjælp af rette linjer s. 12
Første sæt frembringer s. 13
Andet sæt frembringer s. 17
Hvordan bruger Gaudí matematikken til at genskabe naturens former? s. 21
Hvordan har Gaudí inspireret og påvirket sin samtid? s. 22
Nye metoder tages i brug s. 23
Ny stilretning s. 23
Foregående historiske perioder s. 24
Inspirerer til nye metoder s. 25
Industrialismen s. 26
Idiot eller geni? s.28
Konklusion s. 29

Uddrag

Indledning
Hvis man sætter en børnehaveklasse til at tegne et hus, vil det typiske hus bestå af en firkant med en trekant på toppen, og selvfølgelig er dette udfaldet – det er jo sådan alle tegner huse. I 18521 fødes undtagelsen, som bekræfter reglen. Han hedder Antoni Gaudí. Gaudí er ikke det største vidunderbarn i skolen, og det eneste fag der nogensinde fanger ham er geometri. Dette får han til gengæld godt tag om. Beder man Gaudí på seks år om at tegne et hus, vil det uden tvivl ikke blive en firkant med en trekant ovenpå.
Efter et afslag lykkes det Gaudí at komme ind på arkitektskolen i Barcelona. Her uddanner han sig til arkitekt og i takt med at tiden går, bliver han en mere anderkendt arkitekt. Nytænkende og banebrydende bliver ord der ofte forbindes med Gaudí. Hans værker bliver anderledes end de andres og han skaber sin egen stilart, som senere bliver kendt som den catalanske modernisme. Men hvordan opnår Gaudí denne succes?
Dette undersøges nærmere i opgaven. Hertil bruges fagene spansk og matematik. For at åbne ballet vil vi redegøre for, hvor Gaudí finder sin inspiration. Her undersøger vi, hvilken rolle religion og arkitektur spiller i Gaudís inspiration og hvordan Gaudís matematiske kunnen støtter op om dette. Hertil bruges blandt andet teksten Arquitectura y religión en Gaudí. Heraf følger en matematisk gennemgang af den hyperbolske paraboloide – en geometrisk form Gaudí flere gange gør brug af. Her vil vi gå i dybden, med hvordan denne kan frembringes ved et sæt af rette linjer, også kaldet frembringer. Endvidere ses eksempler på hvordan Gaudí i sin arkitektur bruger de geometriske figurer til at genskabe naturens former. Til slut diskuteres det hvordan Gaudí har påvirket og inspireret sin samtid. Dette gøres ved at tage hans metoder, dannet fra hans inspirationskilder og hans matematiske kunnen, op til vurdering i forhold til hans tidsperioden. Til denne diskussion vil vi endvidere se nærmere på forskellige reaktioner på hans arkitektur.

Hvor finder Gaudí sin inspiration?
Antoni Gaudí er en af de hidtil mest indflydelsesrige arkitekter. Hans rolle i udviklingen af Catalonien i den modernistiske tid er stor. Han formår at tænke nyt og derved at konstruere bygningsværker som ingen før. Men hvordan får han sin inspiration til dette?

Den styrkende religion
Gaudí voksede op i en ydmyg familie, hvor midlerne var få. Hans familie var troende katolikker. Troen på at religionen kæmper for en retfærdig og socialt lige verden var gennemgående. Herved voksede Gaudís tro på religion... Køb adgang for at læse mere

SRP om Antoni Gaudí i Spansk og Matematik

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.