Aktionspotentialet

Hvad er aktionspotentialer?

Aktionspotentialer er elektriske nervesignaler, som afsendes i et neuron (en nervecelle). Aktionspotentialer kaldes også for nerveimpulser. Et aktionspotentiale afsendes ved, at der sker en pludselig ændring i spændingsforskellen over neuronets membran. Man siger, at neuronets membranpotentiale ændres, når der sker et aktionspotentiale.…

...

Natrium-kalium-pumper danner hvilemembranpotentialet

Natrium-kalium-pumper er en særlig type transportproteiner i neuroners membran. Natrium-kalium-pumper pumper Na+-ioner ud af neuronet. Samtidig pumpes K+-ioner ind i neuronet fra cellens omgivelser. Processen forbruger energi, som stammer fra spaltningen af ATP til ADP + Pi. Da processen kræver energi, er der tale om aktiv transport af ioner over membranen. Processen er vist herunder.

Kilde: Mariana Ruiz Villarreal / CC BY 3.0.
  1. Tre Na+-ioner fra cellens indre bindes i natrium-kalium-pumpen.
  2. ATP spaltes, og…

...

Aktionspotentialet igangsættes i triggerområdet

Summationen af EPSP og IPSP sker i et område af neuronet, …

...

Myelinskeder isolerer og øger impulsers hastighed

Nogle aksoner er omgivet af såkaldte myelinskeder, som isolerer det meste af aksonet. Aksonet er kun blotlagt i mellemrummene mellem myelinskederne – i de såkaldte ranvierske indsnøringer. Natriumkanaler og kaliumkanaler findes kun i de ranvierske indsnøringer på myeliniserede neuroner. Et aktionspotentiale i én ranviersk indsnøring er lige akkurat kraftigt nok til at aktivere spændingsafhængige natriumkanaler i aksonets næste ranvierske indsnøring. Aktionspotentialet "springer" på den måde via indsnøringerne hele vejen langs aksonet.

Myelinskederne gør a…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind