SRP med sammenlignende analyse af fantasyromaner

  • STX 3.g
  • SRP (Dansk A, Engelsk A)
  • 10
  • 25
  • 1
  • PDF

SRP med sammenlignende analyse af fantasyromaner

Her kan du se et SRP om genren fantasy skrevet i Dansk A og Engelsk A. Opgaven indeholder en sammenlignende analyse af C.S. Lewis' "The Lion, the Witch and the Wardrobe" og Astrid Lindgrens "Mio, min Mio"

Opgaveformulering

Redegør for karakteristika for fantasy-genren.

Lav på baggrund af ovenstående en sammenlignende analyse af Astrid Lindgrens Mio, min Mio (1955) og C.S. Lewis’ The Lion, the Witch and the Wardrobe (1950). Du skal i analysen fokusere på dels persongalleri, komposition og brug af symboler, dels hvilke værdiuniverser, der udtrykkes i de to værker.

Endeligt ønskes en diskussion af fantasygenrens popularitet i dag.

Studienets kommentar

Siden eksemplet blev skrevet, har man ændret på nogle af kravene til SRP, så udformningen kan afvige lidt fra den måde, som et SRP skal skrives og bygges op i dag.

Før i tiden var der fx ikke de samme krav til anvendelse af faglige metoder. Derfor kan gamle studieretningsprojekter nogle gange anvende samme metode i begge fag. I dag er der krav om flere metoder. Hvis du for eksempel laver nykritiske tekstanalyser i begge fag, er du altså nødt til også at inddrage en anden metode.

Derudover skal du ikke længere skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk.

Vi har skrevet SRP-bogen, som giver dig en grundig vejledning i alle dele af arbejdet med SRP. Den er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

Indledning 4
Redegørelse for karakteristika for fantasy-genren 5
Overnaturlige elementer 5
Adskillelse fra virkeligheden 5
Kampen mellem det gode og det onde 5
Helten 6
Miljø 6
Undergenrer 7
Analyse af "Mio min Mio" 7
Persongalleri 8
Helten og hjælpere 8
Skurken og hans hjælpere 10
Komposition 10
Berettermodellen 10
Fortæller 11
Symbolik og værdiunivers 12
Andre genresymboler 13
Analyse af "The Lion, the Witch and the Wardrobe" 14
Persongalleri 15
Helte og hjælpere Narnia 15
Skurken og hendes hjælpere 17
Komposition 18
Berettermodel 18
Fortæller 19
Symbolik og værdiunivers 19
Diskussion af fantasygenrens popularitet i dag 22
Konklusion 25
Litteraturliste 26

Uddrag

Mennesket har til alle tider været fascineret af det fantastiske og det overnaturlige. Historier om magi, drager, troldmænd og hekse har været omtalt i alt fra gamle kinesiske skrifter over børneeventyr såsom hos brødrene Grimm og til nutidens kendte Disney-fortællinger. Vi giver os hen til et andet univers og lader os drage med på fantastiske eventyr i opdigtede og anderledes verdener, end dem vi kender til fra vores eget liv og egen hverdag. Vi har på en gang følt os tiltrukket af og forfærdet over det anderledes og ukendte univers, som fantasyhistorierne tog os med ind i. Fantasy-genrens popularitet har således altid været der og begejstringen for genren findes hos store og små rundt omkring i verden. Men hvorfor elsker vi disse anderledes og overnaturlige fortællinger? Og hvorfor fascinerer fantasy-genren os så meget? Opgaven vil tage udgangspunkt i Astrid Lindgrens "Mio min Mio" (1955) samt C.S Lewis "The Witch the Lion and the Wardrobe" (1950). Begge romaner har gennem tiden måtte stå på mål for massevis af analyser og fortolkninger, hvilket gør begge romaner til nogle af de mest omdiskuterede fantasy-fortællinger i nyere tid. Fantasy-genren har eksisteret i mange år, og interessen for genren er stadig voksende. Den voksende popularitet, og anerkendelse har fået mange til at stille spørgsmålet, hvorfor fantasy-genren er blevet så populær.

I min opgave udarbejder jeg en redegørelse for fantasy-genrens karakteristika for at opnå en bedre forståelse af romanerne "Mio min Mio" og "The Witch, the Lion and the Wardrobe". Jeg vil i en sammenlignende analyse rette fokus mod karaktererne, kompositionen, brugen af symboler og hvilke værdiuniverser, der kommer til udtryk i de to værker. Jeg slutter af med en diskussion om fantasygenrens voksende popularitet, hvor jeg vil inddrage min analyse og andet relevant materiale.

Redegørelse for karakteristika for fantasy-genren
Fantasy er en af de tre genre, der er en del af det, man kalder Fantastik. De to andre genrer er horror og science fiction. Fælles for alle genrer er, at disse universer er markant anderledes end vores egen oplevede verden - den empiriske verden.

Overnaturlige elementer
Fantasy er en genre, hvor der gøres brug af overnaturlige elementer såsom magi og fabeldyr.

Fantasy er ikke kun historier og bøger - det er også tegne- og spillefilm, bræt- og rollespil,
kort, figurer og meget andet. Fantasygenrens fortællinger foregår i et univers eller et land,
som er bygget op omkring et tidløst univers, hvor fantasi, magi og overnaturlige elementer er en helt naturlig del af fortællingen. Genren minder meget om eventyr, myter og gammel
folklore. Derfor vil man kunne finde mange træk fra disse genrer, der lever videre som en
naturlig del af fantasy-genren.

Adskillelse fra virkeligheden
Det kan være svært at finde en definition på fantasy-genren, men i "The Encyclopedia of
Fantasy" ses følgende definition: En fantasy-tekst er en fortælling med en egen indre
sammenhæng. Når den foregår i denne verden, fortæller den en historie, der er umulig i verden, som vi opfatter den; når den foregår i en anden verden, er denne anden verden umulig, selvom historier, der foregår der, kan være mulige på dens betingelser."

Altså opererer man ud fra, at fantasygenren adskiller sig fra vores virkelighed og fortællingen kan foregå i flere parallelle virkeligheder... Køb adgang for at læse mere

SRP med sammenlignende analyse af fantasyromaner

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.