SRP: McCarthyisme & The Crucible

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Engelsk A)
  • 7
  • 25
  • 8121
  • PDF

SRP: McCarthyisme & The Crucible

Her har du mulighed for at se, hvordan et Studieretningsprojekt (SRP) om McCarthyisme, skrevet i Historie og Engelsk A, ser ud. Projektet belyser USA's forhold til kommunismen og indeholder en analyse og fortolkning af "The Crucible" af Nicholas Hytner, med henblik på at at analysere om det kan være en analogi til McCarthyismen, men også for at se hvordan Arthur Miller brugte ”The Crucible” som en slags propaganda.

Opgaveformulering

Der ønskes en kort redegørelse for udviklingen af det amerikanske samfunds forhold til kommunismen i perioden 1945-1952 med en uddybning af McCarthyismen.

Der ønskes en analyse og fortolkning af Nicholas Hytners filmatisering af Athur Millers The Crucible (1997) med særligt fokus på fremstillingen af hekseprocesserne samt deres årsager.

Med afsæt i en kort redegørelse for puritanismen og hekseprocesserne i Salem i 1600-tallet, samt en analyse af McCarthys indlæg i 1950'ernes kommunistprocesser, ønskes en diskussion og vurdering af The Crucible's anvendelighed som politisk analogi.

I din besvarelse skal du inddrage følgende bilag: Athur Miller "Are You Now Or Were You Ever?"

Studienets kommentar

Et SRP, som kommer vidt omkring, og som derfor kan tjene som inspiration til mange typer opgaver. Rent sprogligt kunne opgaven være bedre gennemrettet, ligesom man i abstractet bør undgå uformelle udtryk som "way more". Men indholdsmæssigt en relevant opgave.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract
Indledning
Med Amerikanske øjne, 1945-1952
- Kommunismens fremgang i verden
- Truman og Marshall
- McCarthy
Begrebsafklaring
- Mccarthyismen
- Puritanismen og heksejagt i 1600-talet
Empiri til analyse
- ”The Crucible” (1996)
- ”Enemies from Within”
- Redegørelse af modeller
- Analysestrategi
Analyse af ”The Crucible”
- Komposition
- Filmiske virkemidler
- Retorik
- Tid, miljø og sted
- Filmens dynamik
- Sammenfatning
Behandling af ”Enemies from Within” af Joseph R. McCarthy
- Tekstens oprindelse
- Tekstens indhold
- Troværdighed
- Tekstens tendens
The Crucible, politisk analogi?
Konklusion
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Indledning
Efter 2. verdenskrig, var verden blevet delt op, enten var du på den Amerikanske eller på den Sovjetiske side. Min opgave tager udspring i, hvad Amerika gjorde for at bekæmpe kommunismen, og hvorfor de frygtede den internationale kommunisme, bedre kendt som ”The Red Scare”. For at forstå den amerikanske bekæmpelse af kommunismen, er det nødvendigt at undersøge Joseph R. McCarthy, som senere lagde navn til mccarthyismen, men også mændene som var politisk aktive samtidigt med McCarthy, her i blandt præsident Harry Truman. Herudover er det også vigtigt for mig, at få et indblik i puritanismen og heksejagt i 1600-talet, for det er muligt at lave en perspektivering til mccarthyismen...

Kommunismens fremgang i verden
Efter 2. Verdenskrig var færdig, havde verden to supermagter tilbage: Sovjet og USA. Disse to lande kom til at dominere verdenspolitikken gennem de næste årtier. Mange af de deltagene lande i 2. verdenskrig, var blevet meget svækket, både økonomisk og politisk. Resultatet heraf udmøntede sig i en magtkamp mellem de to supernationer Sovjet og USA. Dette influerede på de øvrige lande, som måtte tage stilling til, om de ønskede at tilslutte sig henholdsvis den Amerikanske liberalisme eller den Sovjetiske kommunisme
Efter 2. verdenskrig ønskede Sovjet, at udvide deres land, og da de alligevel havde tropper i det meste af Østeuropa, var deres strategi at udnytte dette. Sovjet havde to interesser, Østeuropa og Østasien. De østeuropæiske lande faldt det mest naturligt at tilslutte sig Sovjet og kommunismen, da mange af landene blev inspireret af den stærke kommunisme, der kunne give folk lidt mere mad på bordet. I de sidste år af krigen, rykkede Sovjet deres tropper længere og længere ind i Europa, i takt med at deres tropper vandt stadig større dele magt. Østasien var en anden sag for de to stormagter, da de asiatiske lande kæmpede deres egen kamp. USA sluttede dog alligevel 2. verdenskrig ved at bombe Japan, og derved fik de styren over Japan. Sovjet gik dog også ind i det nordlige Kina og ned til Nordkorea, som havde været kontrolleret af Japan siden 1905, lige før kapitulationen kom. Ligesom i Østeuropa, rykkede Sovjet også tropper ind, for at tilkæmpe sig mere land og magt. Der skete dog samtidigt en krig i Kina, hvor Jiang Jeshi stod i fronten for nationalisterne med USA som støtte, og Mao stod i fronten for kommunisterne med Sovjet som støtte. I 1948 besejrede kommunisterne nationalisterne og Østasien blev hermed kommunistisk. Nu havde det kommunistiske styre altså tilkæmpet sig verdens folkerigeste land. At kommunismen havde overtaget magten i Østasien, var et stærkt tilbageslag for USA, især fordi Sovjet nu havde Kina på deres side, hvis en ny krig skulle bryde ud. USA beholdt dog sine tropper i Sydkorea, for ikke at lide et decideret nederlag...

Truman og Marshall
Som jeg tidligere skrev, var det meste af Europa i ruiner efter krigen. Amerika skulle redde Europa økonomisk, og vidste også at hvis de ikke gjorde det, ville sovjet og kommunismen overtage endnu større dele af Europa, end de allerede havde gjort. Truman lavede en meget berømt tale, der senere blev kendt som ”Truman doktrinen”. Denne tale om, at kommunisterne ikke måtte få Tyrkiet og Grækenland under deres styre, så derfor ville Amerika støtte Tyrkiet og Grækenland med 450 milliarder, for at holde dem på Amerikas side. Talen blev set med flere forskellige perspektiver, både anti-kommunistisk og anti-sovjet, men samtidigt også starten på den kolde krig. Talen udviste stor frygt fra Amerikas side, hvor mange havde frygt og fordomme overfor Sovjet og den internationale kommunisme... Køb adgang for at læse mere

SRP: McCarthyisme & The Crucible

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.