SRP: Malaria og Panamakanalen

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Kemi A)
  • 10
  • 42
  • 8480
  • PDF

SRP: Malaria og Panamakanalen

Dette SRP om malaria og konstruktionen af Panamakanalen indeholder en redegørelse af konstruktionen af Panamakanalen, både da franskmændene og amerikanerne byggede den.

Derudover indeholder opgaven en analyse af USA's intentioner ved opførelsen af kanalen. Denne analyse indeholder kildekritik af to propaganda tegninger, en tale fra Theodore Roosevelt, Hay-Bunau traktaten samt et kapitel om den vestlige kysts interesse i kanalen.

Som en overgang til den kemiske del er der en redegørelse for bekæmpelsen af malaria under kanalens konstruktion.

I den kemiske del fokuseres der på stoffet kinin. Her er der en gennemgang af den eksperimentielle arbejde, hvor der bliver forsøgt at ekstrahere kinin fra kinabark.

Til sidst rundes opgaven af med anvendelsen af kinin, problemerne ved kinin og anvendelsen af kinin idag.

Elevens kommentar

Efter jeg havde afleveret min SRP lavede jeg et supplerende forsøg, hvor jeg optimerede metoden til ekstraktionen, som er vedlagt først i opgaven.

Der er uklarhed omkring, hvor jeg får min bølgelængde fra og hvorfor jeg lige præcis vælger 331 nm.

Studienets kommentar

Analysen i historie er for overfladisk.

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract: 3
Indledning: 5
Kort om Panama: 5
Konstruktionen af Panamakanalen: 5
Theodore Roosevelts visioner for USA: 7
Kritikernes syn på Roosevelts visioner: 8
Den vestkystlige interesse i kanalen ved William L. Merry: 10
Hay-Bunau-Varilla traktaten i 1903: 11
Delkonklusion - De amerikanske intentioner med Panamakanalen: 12
Bekæmpelsen af malaria under konstruktionen af kanalen: 13
Kinabark: 14
Det eksperimentelle arbejde: 15
Anvendelsen af kinin i malariabekæmpelsen: 23
Problemerne ved anvendelsen af kinin: 24
Brugen af kinin i dag: 24
Konklusion: 25
Litteraturliste: 26
Bilag: 29

Uddrag

Indledning:
I 1914 var Panamakanalen det største og dyreste ingeniørprojekt nogensinde. Frankrigs storhed skulle fastlægges og Ferdinand de Lesseps ville være en af de mest anerkendte mennesker i verdenen. Men de Lesseps plan led under kanalens største fjende, nemlig malariamyggen. Myggen formodedes at have dræbt ca. 25.000 mennesker i kanalzonen før de Lesseps afsluttede arbejdet.
Men hvorfor valgte USA at genoptage konstruktionen af kanalen, 17 år efter Frankrig forlod Panama og hvordan kan det være, at USA fik bygget kanalen, når Frankrig ikke fik?
I denne opgave vil jeg fokuserer på Panamakanalens konstruktion og USA's engagement heri. Derudover vil jeg undersøge hvilke midler USA brugte til at minimere dødeligheden af malaria og herunder fokusere på kinin, som er det ældste lægemiddel mod malaria. I laboratoriet vil jeg undersøge en ekstraktionsmetode af kinin og derefter anvende analyser til at identificere det mulige ekstraherede kinin. Til sidst vil jeg vurdere kinins anvendelse under konstruktionen af kanalen, senere hen i historien og i dag.

Kort om Panama:
I 1502 blev Panama opdaget af Christoffer Columbus, og indtil 1821 var Panama under spaniernes magt. I 1821 gjorde Centralamerika oprør mod Spanien. Det medførte, at Panama blev en del af Columbia, der allerede havde erklæret sin uafhængighed. Lige siden sammenlægningen forsøgte Panama at løsrive fra Columbia, men uden held. Løsrivningen skete først i 1903, da Panama kunne proklamere sig som uafhængige med støtte fra USA. Årsagen til USA's pludselige støtte af Panamas løsrivelse findes i Panamakanalen, der på det tidspunkt var verdens største bygningsprojekt.

Konstruktionen af Panamakanalen:
Da spanierne ankom til Panama var der interesse for muligheden at forbinde det ny fundne Stillehav med Det Caribiske Hav vha. en kanal. Dette blev flere gange erklæret umuligt, da mennesket ikke havde evnerne til at bygge sådan en kanal. Dette holdt dog ikke ved og i 1879 fik et fransk ... Køb adgang for at læse mere

SRP: Malaria og Panamakanalen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.