SRP: Magnuseffekt og Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde | Fysik A og Tysk fortsættersprog B

SRP: Magnuseffekt og Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde | Fysik A og Tysk fortsættersprog B

SRP i fysik og tysk med fodbold som fællesnævner.

Tyskdelen beskæftiger sig med fodboldens betydning i Tyskland i efterkrigstiden og analyserer teksten "Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde" af fra Friedrich Christian Delius.

I fysikdelen undersøges den såkaldte Magnuseffekt ved at lave forsøg om en kugles reaktion på ændring af parametrene; vindhastighed, drag-koefficient, indfaldsvinkel og strømningstypen.

Studienets kommentar

Dette SRP består af to separate opgaver, som ikke har andet tilfælles end, at det handler om fodbold.

Begge opgaver er hver især gode, men hvis man møder en hård censor kan man risikere at få en lavere karakter, da SRP'et skal "hænge sammen". Vi anbefaler altså ikke, at SRP skrives på denne måde. For flere råd omkring emnevalg og kombinering af fag se SRP-bogen om valg af fag og emne.

Indhold

Abstract: 1
Indledning 3
Fra sammenbrud til gennembrud 3
Situationen efter kapitulationen i 1945 3
Fodboldens betydning 4
Das Wunder von Bern - VM 1954 4
Das Sommermärchen - VM 2006 7
Sydafrika - VM 2010 8
Fysikken bag fodbolden 11
Bernoullis princip 11
Analyse af fodboldens bevægelse 13
Forsøg: 15
Forsøgsmaterialer til forsøgene: 15
1) Kalibrering af vindmåler ved 30 cm afstand: 16
2) Ændrer vindhastigheden: 17
Fodboldens sidelænsacceleration og sideskru 22
3) Ændrer drag-koefficienten 25
Kast med bold med to forskellige drag (Optag video med ”LoggerPro”) 28
4) Ændrer indfaldsinklen 30
5) Laminar og Turbulent strømning: 32
Fejlkilder i forsøgene: 33
Konklusion: 34
Kilde-, Materiale- og Litteraturliste: 34
Bilag: 37

Uddrag

Indledning
Der er ingen tvivl om, at fodbold er verdens suverænt mest populære sportskategori. Fodbold bliver spillet overalt over verdenen. Fodbold er simpelthen en elsket sport, som de fleste unge knægte vokser op med. I denne opgave vil der dog blive kigget på fodbolden med helt andre briller end de sædvanlige. I stedet for at kigge på selve sporten fodbold, vil der arbejdes med, hvor stor en social- og samfundsvigtig rolle en sport som fodbolden, kan spille for en så stor- og traditionsrig nation som Tyskland, og fysikken bag denne fodbold vil undersøges nøje. Denne opgave vil redegøre for den politiske udvikling i Tyskland efter 1945, altså for situationen efter det dystre nederlag under 2. Verdenskrig. Med udgangspunkt i en analyse af teksten ”Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde” fra Friedrich Christian Delius, og VM-turneringerne 1954, 2006 og 2010 vil der vurderes, hvorvidt fodbolden spillede en rolle i udviklingen af tyskernes selvopfattelse og nationale identitet. Der vil blive perspektiveret til den debat der fandt sted i de tyske medier angående den kritiserede bold Jabulani fra VM 2010 i Sydafrika. Er Jabulani ikke bare en helt normal bold som alle andre? Hvordan kan det være Roberto Carlos kan få fodbolden til at skrue så meget, og hvordan kan det være Cristiano Ronaldo pludseligt kan få bolden til at dykke så ekstremt meget lige foran målet? Alt dette og mere vil der undersøges, i det Bernoullis ligning udledes teoretisk og dens anvendelse i forbindelse med fodboldens bevægelse vil blive analyseret. Vha. af forskellige forsøg vil der så undersøges og vurderes hvorledes en bold reagerer på ændringer af parametre såsom; vindhastighed, formfaktor, indfaldsvinkel og strømningsart, samt hvorledes den såkaldte Magnus-effekt spiller ind her.

Fra sammenbrud til gennembrud
Situationen efter kapitulationen i 1945
Tyskland endte med at tabe 2. verdenskrig i 1945. Store dele af landet lå i ruiner og man befandt sig moralsk på randens afgrund efter deres kapitulation i 1945. Det eneste krigen alt i alt efterlod, var en fuldstændig nedbrydning af Tysklands politiske og økonomiske orden, en deling af landet og menneskelige plager. Ved Potsdam-konferencen blev det så bekræftet at de tre store allierede stornationer; USA, Sovjetunion og Frankrig ville dele Tyskland op i fire besættelseszoner. På baggrund af uenigheder og konflikter mellem Sovjetunionen og de vestalierede blev der i 1949 grundlagt to tyske stater: De tre vestlige besættelseszoner; den franske, britiske og amerikanske, blev til... Køb adgang for at læse mere

SRP: Magnuseffekt og Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde | Fysik A og Tysk fortsættersprog B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRP: Magnuseffekt og Der Sonntag, an dem ich Weltmeister wurde | Fysik A og Tysk fortsættersprog B.