SRP om kræft og kompartmentmodeller i Matematik A og Biologi A

  • STX 3.g
  • SRP (Matematik A, Biologi A)
  • 12
  • 36
  • 9923
  • PDF

SRP om kræft og kompartmentmodeller i Matematik A og Biologi A

Studieretningsprojektet er skrevet i Matematik A og Biologi og handler om kræftsygdommen modermærkekræft (malignt melanom). Opgaven kommer blandt andet ind på cancercellen og dens egenskaber, og i den matematiske del er der fokus på kompartmentmodellen.

Opgaveformulering

Redegør for udviklingen og behandling af kræft med særligt fokus på modermærkekræft og strålebehandling

Forklar kompartment-modellen der beskriver udviklingen af kræftceller under strålebehandling og find løsningen til de 3-koblede differentialligninger i modellen.

Analyser ud fra modellen betydningen af antallet af kræftceller i udgangspunktet og effekten af forskellige strålingsdoser for både kræftceller og raske celler. Vurder modellens anvendelighed.

Diskuter mulighederne for at mindske antallet af patienter med modermærkekræft fremadrettet.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

1.Indledning 1
2. Celler 1
2.1 DNA 2
2.2 Gener 2
2.3 Cellecyklus 3
3. Cancerceller 3
3.1 De otte barriere 4
3.2 Onkogen 6
3.3 Tumorsuppressorgen 6
3.4 Metastaser 7
4. Malignt melanom 8
4.1 Typer af malignt melanom 9
4.2 Symptomer 10
4.3 Diagnose og stadieinddeling 10
4.4 Behandling 11
5. Kompartmentmodel 13
5.1 Modellens løsninger 14
5.2 Stråledosis 19
5.3 Cancercelle population 23
5.4 Modellens anvendelighed 24
6. Hvordan nedsætter vi malignt melanom tilfældene? 25
7. Konklusion 26
8. Litteraturliste 28
9. Bilag 30

Uddrag

1.Indledning
Ca. 35.000 får diagnosen cancer hvert år, hvor ca. 2300 af tilfældene er af typen malignt melanom, også kaldt modermærkekræft. Alle mennesker har risikoen for at udvikle cancer, og selvom behandlingen er blevet mere effektiv i årenes løb, er det stadig en sygdom, som er skyld i mange dødsfald hvert år. Men hvad er det, der sker i kroppen, når man ender med at udvikle en tumor opbygget af farlige cancerceller? Og hvordan kan man få cancercellerne til at forsvinde igen?
I denne opgave vil jeg undersøge cancercellers udvikling med et følgende fokus på malignt melanom. Først vil jeg redegøre for en normal celles funktioner for derefter at beskrive, hvad der sker med den normale celle, når den udvikler sig til en cancercelle. Efterfølgende vil jeg redegøre for cancercellers egenskaber, hvor jeg kommer dybere ind på nogle af faktorerne i afsnittet. Derudover vil jeg redegøre for malignt melanom ved at bruge undersøgelser for cancercellen, samt lave nye undersøgelser om forløbet for malignt melanom, fra udviklingen af modermærkekræft til behandlingen, hvor jeg fokuserer på strålebehandling. Derefter vil jeg fremstille en kompartmentmodel, som jeg vil bruge til at undersøge betydningen af antallet af cancerceller i en tumor og til at undersøge effekten af forskellige stråledosisser for både cancerceller og raske celler. Ved at analysere modellen kan jeg efterfølgende vurdere modellens anvendelighed i realiteten. Til sidst vil jeg ud af analysen og redegørelsen diskutere, hvad man kan gøre for at antallet af malignt melanom bliver mindre fremadrettet.

___

3. Cancerceller
Hvad er en cancercelle så? En cancercelle er en normale celle, hvor der er opstået nogle uheldige mutationer. Mutationer opstår tit i cellerne, men det vil en normal celle opdage, hvorefter den vil dø i stedet for at dele sig og det er her cancercellerne og de normale celler adskiller sig. I det følgende afsnit vil jeg beskrive udviklingen af en cancercelle. Når en cancercelle er blevet udviklet, vil den dele sig og danne en samling af celler, som er det, man kalder en tumor. I op til 90 % af alle cancertilfælde opstår mutationerne i epitelceller, som er celler, der danner væv ved mange af kroppens overflader i både rør og ved organer. Epitelcellerne er derfor de første, som kommer i kontakt med udefrakommende stoffer. Nogle af de udefrakommende stoffer er cancerfremkaldende, hvilket betyder, at de kan ændre i cellens arvemateriale og dermed lave mutationer, som medfører, at en normal celle udvikler sig til en cancercelle... Køb adgang for at læse mere

SRP om kræft og kompartmentmodeller i Matematik A og Biologi A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til SRP om kræft og kompartmentmodeller i Matematik A og Biologi A.