SRP om Konflikten i Syrien i Historie og Samfundsfag

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
 • 10
 • 30
 • 9774
 • PDF

SRP om Konflikten i Syrien i Historie og Samfundsfag

SRP om konflikten i Syrien til et 10-tal, og få inspiration til dit egen SRP eller opgave om konflikten i Syrien.

I SRP'et i Historie og Samfundsfag redegøres for den syriske politiske historie fra Første Verdenskrig for at opnå fuld forståelse for situationen i Syrien, efterfulgt af et fokus på Syriens indenrigspolitiske situation og udenrigspolitiske forhold under Baathpartiets regeringstid fra 1963.

Opgaveformulering

Redegør for Syriens politiske historie fra Første Verdenskrig til i dag. I redegørelsen skal du fokusere på tiden efter 1963.

Undersøg mulige årsager til borgerkrigens udbrud i marts 2011. I undersøgelsen skal du inddrage den vedlagte kilde: ”Præsident Bashar al-­‐Assads indtrædelsestale”, 17. juli 2001.

Diskuter mulige bud på en løsning af den nuværende konflikt. I diskussionen skal du inddrage teori inden for international politik.

Studienets kommentar

Brug ikke spørgsmålene fra opgaveformuleringen som overskrifter for hovedafsnittene.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Abstract
Indledning
Redegørelse
Det politiske Syrien fra Første Verdenskrig til 1960'erne
Syriens indenrigspolitiske situation fra 1960'erne og frem til nu
Syriens udenrigspolitiske forhold fra 1963 og frem til nu
Delkonklusion
Undersøgelse
Socialiseringstesen og det ydre pres
Præsident Bashar al-­‐Assads indtrædelsestale d. 17 juli 2000
Problematikken omkring det syriske demokrati
Sociale samt økonomiske årsager til konflikten, og spredningen gennem medierne
Den negative udvikling
Delkonklusion
Diskussion
Idealisme, realisme og neorealisme
De Forenede Nationer (i daglig tale FN)
Mulige bud på en løsning i Syrien
Hvad byder fremtiden?
Delkonklusion
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Indledning
Syrien er en republik i Mellemøsten med et areal på 185.200 km2. Med grænser til Irak, Jordan, Libanon og Saudi Arabien. Der bor 22,5 millioner mennesker i Syrien, en af disse hedder Bashar al-­‐Assad, og han er pt. den mest hadede mand i landet. Præsident Bashar al-­‐
Assad er for de syriske oprører blevet et symbol på den undertrykkelse de har været udsat for gennem Baathpartiets (jævnfør senere), 50 år lange regeringstid efter et kup i 1963. I marts 2011 gav store grupper af befolkningen deres mening til kende om regimet, præsident Assad og det politiske system. Protesterne tiltog i takt, med at regeringsstyrkerne blev voldeligere. Konflikten, der udviklede sig til borgerkrig i Syrien, har varet i næsten to år nu. Den har på sine 630 dage slået snart 50.000 mennesker ihjel, dvs. over 70 mennesker om dagen. Den langtrukne og blodige konflikt opstod i forlængelse af Det Arabiske Forår. Hertil opstår følgende spørgsmål: Hvorfor eskalerede konflikten så voldsomt i Syrien?
Vil en intervention to år efter, konflikten begyndte, overhovedet være behjælpelig nu?
Bør FN ikke træde i karakter eller vil det forværre situationen?
Den nedenstående opgave beskæftiger sig primært med den nuværende konflikt i Syrien.
For at opnå fuld forståelse for situationen i Syrien, vil jeg først redegøre for den syriske politiske historie fra Første Verdenskrig, efterfulgt af et fokus på Syriens indenrigspolitiske situation og udenrigspolitiske forhold under Baathpartiets regeringstid fra 1963.

Redegør for Syriens politiske historie fra Første Verdenskrig til i dag. I
redegørelsen skal du fokusere på tiden efter 1963

I følgende vil jeg redegøre for den syriske politiske historie, særligt med fokus på perioden mellem 1963 og frem til nu. Afgræsningen af netop denne historiske periode begrundes med et videre fokus på Baathpartiet, der fra 1963 frem til nu har domineret det politiske billede i Syrien fuldstændig. Udgangspunktet i det kommende afsnit vil først være fra et syrisk indenrigspolitisk perspektiv, og efterfølgende udenrigspolitisk. Med det enormt disciplinerede og magtfulde militær og værnepligt i 30 måneder for alle mænd over 18 år, spiller Syrien en anselig rolle i mellemøstens krigshistorie I nedenstående redegøres for perioden fra Første Verdenskrig, og til hvor Baathpartiet kommer til magten via et kup.

Det politiske Syrien fra Første Verdenskrig til 1960'erne
Den historiske periode fra afslutningen af den Første Verdenskrig op til 1963 indeholder også vigtige og meget betydningsfulde årstal for den nuværende politiske situation i Syrien. Inddelingen af det tidligere osmanniske rige, der faldt ved afslutningen af Første Verdenskrig, trådte i kraft efter den hemmelige Sykes-­‐Picot-­‐aftale mellem Frankrig og Storbritannien. Oprindeligt var Sovjetunionen også med i denne aftale, men måtte trække sig pga. af revolutionen i deres eget land. Mod nord besatte franskmændene området, som vi i dag kender som Syrien og Libanon. Dette område blev delt op i zone A -­‐ henholdsvis det nuværende Syrien, og i zone B -­‐ det nuværende Libanon.1
Inddelingen skete efter interesseområder og resulterede, i at Syrien blev et fransk... Køb adgang for at læse mere

SRP om Konflikten i Syrien i Historie og Samfundsfag

[7]
Bedømmelser
 • 08-12-2013
  Rigtig god inspiration til min egen SRP. Synes du kommer godt rundt om emnet.
 • 30-08-2014
  Super inspiration til srp med mange gode pointer :-)
 • 10-05-2016
  God inspiration til at arbejde videre med!
 • 31-01-2015
  hjalp mig rigtig meget til at skrive min egen :)