SRP om fodbold og ekstremsport i Idræt B og Samfundsfag A

  • STX 3.g
  • SRP (Idræt B, Samfundsfag A)
  • 10
  • 25
  • 7740
  • PDF

SRP om fodbold og ekstremsport i Idræt B og Samfundsfag A

SRP om ekstremsport og holdidræt, med fokus på fodbold, som diskuterer disse to idrætsformer og sammenligner den identitetsdannelse der finder sted i sporten.

SRP'et er skrevet i 2016.

Opgaveformulering

Redegørelse af forskellige typer ekstremsport.

Redegørelse af Anthony Giddens og Thomas Ziehe for identitetsdannelsen i det senmoderne samfund.

Analysere forskellen mellem at dyrke ekstremsport og holdidræt.

Diskussion af fysiologiske og psykiske forskelle mellem disse to idrætsformer og sammenlign identitetsdannelsen.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 4
Redegørelse 5
Ekstremsport 5
Identitetsdannelsen ifølge Giddens 6
Identitetsdannelsen ifølge Ziehe 8
Strategierne og ”flow” 9
Delkonklusion 10
Bo Holden – Ekstremsport og fodbold 11
Kvalitativ metode 11
Adrenalinkicket og kroppen 11
Anerkendelse 12
Det psykiske 13
Flere identiteter og usikkerheden 14
Nye ekstremer 15
Delkonklusion 17
Forskellen mellem de to idrætsformer 17
Fysiologiske og psykiske forskelle? 17
Aerob/anaerob og muskelfibre 17
Skader, sundhed og det psykiske 18
Sammenligning af identiteter 20
Delkonklusion 23
Konklusion 24
Litteraturliste 25
Bilag 26

Uddrag

Indledning

”Jeg er ligeså afhængig af løb som en narkoman er af sit daglige fix. Hvis ikke jeg løber, er jeg en belastning for eleverne på den tekniske skole, hvor jeg underviser. Jeg er sur og kan ikke vågne.” Hvad er ekstremsport? Hvorfor dyrker man ekstremsport? Er det hormonernes frigivelse i hjernen, der driver disse træningsnarkomaner?
Ekstremsport er flere sportsgrene, som kan opdeles i to kategorier. Den udholdenhedsbrede og den risikobetonede. Hvis en udøver vil løbe et ultraløb, som er under kategorien ”udholdenhedsbrede” kræver det, at personen er i topform, har en strukteret plan, og samtidig er i den positive mentale tilstand ”flow”. I den ”risikobetonet” kategori, som for eksempel faldskærmsudspring kræves, der den rette teknik, tålmodighed, mange timers træning og forberedelse. Ekstremsporten kan give udøverne muligheden for at få en livsfortælling, der er ud over det sædvanlige. Derfor er ekstremsport en sport, der kan give individet hår på brystet, samtidig giver det individet anerkendelse og respekt fra andre individer.

Jeg vil i denne opgave redegøre for, hvad ekstremsport er, og hvilke typer ekstremsport, der findes. Dernæst vil jeg redegøre for Anthony Giddens teori for identitetsdannelsen i det senmoderne samfund, og derefter Thomas Ziehes teori for identitetsdannelsen. Afslutningsvis vil jeg komme ind på begrebet ”flow” af Mihaly Csikszentmihaly. Jeg vil dernæst undersøge gennem et kvalitativt interview forskellen mellem at dyrke ekstremsport og spille fodbold. Her vil jeg gøre brug af sociologernes værktøjer og koble det med interviewerens svar. Til sidst vil jeg i diskussionen diskutere fysiologiske og psykiske forskelle mellem de to idrætsformer, og dernæst sammenligne identitetsdannelsen mellem de to idrætsformer.

Ekstremsport

Ekstremsport er ikke præcist defineret, men ifølge den danske ordbog defineres ekstremsport som: ”en sport eller anden fysisk udfoldelse som regnes for særlig spændende eller risikobetonet, og som stiller store krav til deltagernes mod, styrke og udholdenhed.” Dette vil sige, at inden for ekstremsporten findes, der forskellige former og grene for ekstremsport. Ekstremsport er en individuel sport, hvor deltagerne udfordrer sig selv ekstremt, både fysisk og psykisk, og hvor nogen sætter livet på spil for at presse sine egne grænser til det yderste . I ekstremsportsverdenen handler det ikke om konkurrencen mod de andre deltagere, men derimod at have fokus på sig selv, sin præstation, og hvilke grænser man kan flytte.
Der bliver hele tiden tilføjet en række nye discipliner under kategorien ”ekstremsport”. De forskellige typer ekstremsport er for eksempel ultraløb, ironman, basejumping og faldskærmsudspring . Disse deltagere udsætter sig selv for svære udfordringer og ekstreme forhold. Disse forskellige former for ekstremsport kan inddeles i to forskellige kategorier, hvor den ene kategori er ”Den udholdenhedsbrede”, og hvor den anden bliver betegnet som ”Risikobetonet og adrenalinsøgende”. Under den udholdenhedsbrede er, der ekstremsport som ultraløb, hvor man skal løbe over 50 kilometer. Herudover er der ”ironman”, som er en triatlon, hvor man skal cykle 180 kilometer, svømme 4 kilometer og løbe 42 kilometer. I den anden kategori, som har høj risiko for ulykker og dødfald er der faldskærmsudspring og basejumping, hvor individet her søger efter et adrenalinkick. Udøveren udsætter sig selv for ekstrem højde for at presse sine grænser til det yderste. Udover adrenalinkicket frigiver kroppen nemlig også endorfiner, som er et stof der giver en euforisk og behagelig følelse i ... Køb adgang for at læse mere

SRP om fodbold og ekstremsport i Idræt B og Samfundsfag A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.